KEP Müşterilerinin %20'si Enerji Şirketi

By | 8 Mayıs 2013

kep
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından, Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) hizmet sağlayıcısı olarak lisanlanan ilk özel şirket olan Türkiye Noterler Birliği Vakfı kuruluşu TNB KEP, aynı zamanda KEP hesabı veren ilk kuruluş olma özelliği de taşıyor. 2014 sonunda Türkiye’de 4 milyon KEP kullanıcısı olacağını öngören TNB KEP Pazarlama Direktörü Pelin Yelkencioğlu, 1 milyonu kurum, 3 milyonu bireysel kullanıcı olması öngörülen sistemde enerji şirketlerinin çok hızlı bir şekilde sisteme uyum sağladığının altını çizdi.

“KEP adresiniz, e-tebligat adresiniz olacak”

Elektronik tebligat adresi almak isteyen kurumların kayıtlı elektronik posta hesabı edinmeleri gerektiğinin altını çizen Yelkencioğlu, “Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK)’na bağlı kurumlar, KEP’e tam uyum sağladı. Nisan ayında KEP hesabı vermeye başlayan TNB KEP’in kurumsal müşteri profilinin %20’sini enerji şirketleri oluşturuyor. Bu durum, kurumların TNB KEP’e duyduğu güvenin de bir göstergesidir” dedi.

KEP, vatandaşa fayda olarak dönecek

“1 Nisan 2013 tarihi itibariyle EPDK’ya bağlı lisans sahibi kurumlara yapılacak bildirimler, e-imza ile elektronik ortamda gerçekleştirileceğinden KEP sahiplik süreci de hızlanmış ve KEP uygulama alanları için yeni fırsatlar doğmuştur” diyen TNB KEP Pazarlama Direktörü Yelkencioğlu “Yakın gelecekte doğalgaz abonelik işlemleri, ödeme bildirimleri, e-fatura işlemleri ve birçok sözleşme KEP üzerinden yapılabilecek ve vatandaşa sunulan hizmet kalitesi artacaktır” dedi.

Tebligat Kanunu ve KEP ilişkisi

7201 sayılı Tebligat Kanununa 6099 sayılı Kanun ile eklenen 7/a maddesiyle, anonim ve limited şirketlere yapılacak tebligatların, elektronik yolla yapılması zorunlu hale getirildi. Söz konusu düzenleme ile ilgili Adalet Bakanlığınca yayımlanan “Elektronik Tebligat Yönetmeliği”nin aynı hususa değinen maddesi ise 19.01.2103 tarihi itibari ile yürürlüğe girmiş bulunmaktadır.

19.01.2013 tarihi itibari ile; kazaî merciler, genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri, özel bütçeli idareler, düzenleyici ve denetleyici kurumlar, sosyal güvenlik kurumları ile il özel idareleri, belediyeler, köy hükmî şahsiyetleri, barolar ve noterler tarafından Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü (PTT) vasıtasıyla, sermaye şirketlerine yapılacak tebligatların, elektronik ortamda gerçekleştirilmesi zorunlu hale gelmiştir. Kısaca mahkemeler, Maliye ve diğer tüm bakanlıklar, Danıştay, Yargıtay, Hazine ve Gümrük Müsteşarlığı, SGK, EPDK, BDDK, SPK, üniversiteler, il özel idareleri, belediyeler ve benzeri kurumlar sermaye şirketlerine e-tebligat yapmak durumundadır.

 

Kurumlar KEP’e nasıl başvurabilir?

KEP hesabı almak için www.tnbkep.com.tr üzerinden online olarak, TNB KEP çağrı merkezi üzerinden ya da TNB KEP ofislerinden başvuru yapılabilmektedir.                                           

 

Hukuken geçerli elektronik posta: KEP

Kullanmakta olduğumuz özel e-posta hesapları KEP sistem özelliklerine sahip olmadığından anlaşmazlık durumlarında yasalar karşısında bir ispat ve delil niteliği taşımıyor, içeriği değiştirilebileceğinden riskli ve orjinalliği şüpheli kabul ediliyor. Ancak KEP ile gönderilen elektronik iletilerin içerikleri değiştirilemediği, teknik olarak orjinalliği ispatlanabildiği için, KEP yeni Türk Ticaret Kanunu’nda (TTK) yasal, hukuken geçerli elektronik posta gönderim şekli olarak tanımlanıyor.

 

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir