Obama'dan Nükleere Destek

By | 20 Şubat 2010

Seçim vaadleri arasında rüzgar ve güneş enerjisi gibi yenlenebilir enerji dallarına ağırlık vereceğini vaad eden Obama nükleere daha çok önem veriyor.

Mile İsland Kazasında santralde sızıntı olmuş fakat sızıntı santral dışına çıkmadığı için tehlike büyümemişti.

ABD’de 1979 yılında yaşanan Three Mile Island kazasından bu yana yeni nükleer santral kurulmuyordu. Seçim kampanyalarında yenilenebilir enerjiye ağırlık vereceği söyleminde bulunan Başkan Obama’nın göreve gelmesinin ardından iki yeni nükleer santral kurulması yönünde kredi desteği sağlandı.

8 Milyar Dolar
Southern Company isimli Amerikan enerji şirketinin Georgia eyaletine kuracağı iki yeni nükleer santral için 8 milyar dolarlık kredi desteği sağlandı. Ülkenin 30 yıl aradan sonra kuracağı nükleer santralların inşası sekiz yıl içerisinde tamamlanacak.

Yeni İş Alanı
Çevreci söylemlerinin ardından nükleer enerjiye ağırlık veren Obama hükümeti kendilerine yönelen tepkileri, nükleer enerjinin de çevreci olduğu ve yeni iş olanakları sağlayacağı tezleriyle karşı koyuyor.
8 yıl devam eden inşaatta binlerce kişiye iş olanağı sağlanırken, santraller çalışmaya başladıktan sonra 850 kişi için sürekli istihdam alanı oluşturacak.

Nükleer Çevreci mi?
Çoğu çevreci örgütün karşı çıktığı nükleer santraller çalışma esnasında termik santrallerden çok daha çevreci. Yüksek enerji elde edilebildiği için dünyada yaygın olarak kullanılan nükleer enerjinin en büyük sorunu ortaya çıkan nükleer atığın bertarafı.
ABD’de bugün için işleyen 100’e yakın santral bulunuyor. Bu santrallerin yıllık bin ton atık ürettiği belirtiliyor. ABD şuan için elinde bulunan 70bin ton nükleer atığa her yıl yenilerini ekliyor.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir