Oyster Dalga Jeneratörü

By | 22 Mayıs 2010

İskoçyalı Aquamarine Power dalga enerjisi şirketi henüz deneysel aşamayı pek geçemeyen dalga jeneratörlerini ticarileştirmeyi amaçlıyor.

Yenilenebilir enerji dalları arasında en az bilinenlerinden biri de dalga enerjisi. Günümüzde çoğu insan çalışma mekanizmalarından haberdar olmasa güneş ve rüzgâr enerjisini hayatının bir alanında konumlandırabiliyor. Dalga enerjisi ise ilk duyanlar için şaşkınlık verecek bir teknoloji olarak algılanıyor.
Dalgaların hareket enerjisini, jeneratörü hareketlendirmek için kullanan dalga enerjisi sistemlerinin standart bir modeli yok. Her sistem kendine has teknolojiler içermekte. Bu teknolojilerden biri de Oyster Dalga Jeneratörü.


Oyster 2 olarak Aralık 2009’da suya indirilen sistem ilkinin geliştirilmişi. Açılışını İskoç bakan Alex Salmond MP’nın gerçekleştirdiği  800kW gücündeki sistemin ölçüleri 16m x 26m.
2011’e kadar eklenecek iki yeni jeneratörle sistemin toplam gücü 2.4megavata ulaşacak.
Oyster jeneratörü denizin dibine sabitleniyor. Arasında piston bulunan iki parçadan oluşan Oyster’in üst kanadı dalga hareketiyle sağa sola dönerek sistemin elektrik üretmesini sağlıyor
Sistemin çalışma şeklini aşağıdaki videodan daha iyi görebilmek mümkün.

Gerekli yatırımların gerçekleşmesi durumunda dalga enerjisi için ümit vaat eden sistemin kurucusu Aquamarine Power şirketi ilerleyen yıllarda 100MW gücünde dalga çiftlikleri kurulabileceğini belirtiyor.

Yandaki fotoğrafta Oyster 1’in denizdeki durumu görülüyor.

Yenilenebilir enerjinin sahipsiz çocuğu dalga enerjisi, son yıllarda yapılan çalışmalarla tekrar canlanmayı umuyor. Dalga jeneratörlerinin ilham kaynağı olan efsanevi Pelamis jeneratörü temiz enerji fonlarından yeterli desteği göremediği için bugün kıyıya çekilmiş durumda. Bu da bize gösteriyor ki ticarileşemeyen hiçbir teknoloji uzun süre yaşayamıyor.

2 thoughts on “Oyster Dalga Jeneratörü

  1. veli

    enkısa zamanda yaygınlaşması ümidi ile düşünen insanların çoğalması ümidi ile saygılar

    Reply
  2. erdoğan semerci

    1980 yılında deniz dalga enerjisi üzerine doktora yapmak istediğimde fak. deki hocalarım garipseyerek olmaz..demişlerdi. Şimdilerde bu konuda yoğun çalışmaların olması sevindirici.anlamadığım: rüzgarın klm.ler boyunca enerjisini verdiği ve havaya göre sayılamayacak kadar yoğun olan suda yapılacak tesislerde bir okadar kompakt ve düşük maliyetli olacaktır..ayrıca açıklarda olup da sahilde olmayan rüzgarın yaptığı dalgalarıda enerjiye dönüştürmekte olduğu halde yenilenebilir enerji üretiminde üvey evlat durumundadır.

    Reply

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir