Nilüfer Belediyesi'nde Güneş Enerjisi

By | 20 Mayıs 2010

Nilüfer Belediyesi, çevreye zarar veren fosil yakıtlar yerine rüzgar, güneş gibi doğal enerji kaynaklarının kullanılmasını teşvik etmek amacıyla attığı adımlara bir yenisini daha ekledi. Kamu alanlarının aydınlatılmasında güneş enerjisinin kullanılması uygulamasını başlatan Nilüfer Belediyesi, ilk örneği ise Ataevler’deki Yılmaz Akkılıç Parkı’nda uyguladı.

Nilüfer Belediyesi, Nilüfer Kent Konseyi ve Hayata Artı Gençlik Programı işbirliğiyle başlatılan proje kapsamında Parkın bir bölümüne yerleştirilen güneş panelleri tarafından elde edilen enerji, gece parkın aydınlatılmasında kullanılarak hem çevre korunuyor hem de belediye bütçesine artı değer sağlanıyor.
Bir süre önce başlayan uygulamanın tanıtımı amacıyla düzenlenen törende konuşan Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, dünyanın hızla kirlendiğine dikkat çekerek, “Bizde bu kirlenmeye ne yazık ki her gün katkı koyuyoruz. Artık bu kirlenmeye ‘dur’ demenin vakti geldi de geçiyor. Geleceğe güzel bir dünya bırakmak için çevreyi korumamız gerekiyor. Nilüfer Belediyesi olarak değişimi yöneten ve öncülüğünü yapan bir kurumuz. Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını yaygınlaştırma sorumluluğu hissediyoruz. Gençlerimizden gelen projelere destek veriyoruz. Bu proje diğer parklarımızda da zamanla uygulanacak” dedi.

Nilüfer’de 176 parkın olduğunu ifade eden Başkan Mustafa Bozbey, “Belediye olarak tüm parklarımızın aydınlatmasını güneş enerjisinden yapmayı hedefliyoruz. Bu projenin tüm Türkiye’ye örnek olacağını umuyorum. Ayrıca Yılmaz Akkılıç Parkı’nın güneş enerjisiyle aydınlatılması sonucu buranın aydınlatılması için her ay ödediğimiz elektrik parasını da bir fonda toplayarak bu fonla uygulamayı diğer parklara yaygınlaştırmayı amaçlıyoruz” şeklinde konuştu.
Başka Derneği Güneş Hasadı Proje Koordinatörü Esra Güneş ise, Nilüfer Belediyesi işbirliğiyle hayata geçirilen çalışmaları özetleyerek; “Karbon emisyonunu azaltmak için yeni bir proje üretiyoruz ve hedefimiz Nilüfer’in en az karbon üreten ilçe olmasını sağlamaktır. Bu projenin amacı belediyelerin kamusal alanlarda yenilenebilir enerji sistemini kullanmalarını yaygınlaştırmak. Bu park Nilüfer’de model seçildi. Bu proje sayesinde aydınlatma güneş enerjisi sistemi ile yapılacak ve 7 yılda Nilüfer’de 7 ton karbon emisyonuna engel olmuş olacağız. Bu uygulama sadece bu parkla kalmasın ve başka yerlere de örnek olsun istiyoruz. Nilüfer’in bütün parklarında benzer sistemlerin uygulanmasını sağlayacağız” dedi.

Coco Cola Hayata Artı Vakfı Proje Temsilcisi Gülten Köker ise , “5 yıldır çevre projelerine destek veriyoruz. Bugüne kadar 33 ilde 46 projeye destek verdik. Çevre sorunlarının çözümü için çabalıyoruz. Özel sektör ve kamu sektörü ve üniversitelerle işbirliği yaparak projelerin daha verimli ve hızlı bir şekilde hayata geçirilmesini sağlıyoruz” diye konuştu.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir