Rüzgar Santraline Su Desteği

By | 26 Haziran 2011


Rüzgar ve güneş enerjisi sanrtrallerinde üretilen elektriğin kesintili olması nedeniyle aradaki boşluğu dolduracak teknolojiler inşa edilecek.

Rüzgar santrallerinde hava şartlarına bağlı olarak elektrik üretilmesi nedeniyle kesintisiz enerji elde etmek her zaman mümkün olmamakta. Bu durumda şebekeyi beslemek için ilave bir enerji kaynağı gerekmekte. Yurt dışında çoktandır kullanılan Pompajlı Hidroelektrik Santral teknolojisi ülkemizde de kullanılmaya başlanarak yenilenebilir kaynakların kullanım verimliliği arttırılmıj olacak.

Pompajlı hidroelektrşk santral (PHES) nedir?
Bu sisteme göre dağların yükseklerine ‘taşıma suyla’  barajlar kurulacak. Rüzgar veya güneş santrali enerji üretemediği durumlarda yüksek barajdaki bu su akıtılarak elektrik üretilecek. Kesintisiz bir enerji sağlayacak sistem sayesinde rüzgar ve güneş enerjilerinin kesintili olduğu yönündeki eleştiriler de son bulacak.

Enerji Bakanlığı’nın Japonlarla geliştirdiği proje kapsamında Samsun, Kayseri, Antalya, Denizli, Osmaniye, Burdur, Isparta, Eskişehir ve Bursa dahil 10 ile pompajlı HES kurulacak.

Avrupa ülkelerinde kullanılan uygulama Türkiye’de ilk kez denenmiş olacak. Pompajlı santraller için ortak çalışma yapılan Japonlar, projenin bir an önce başlamasını öneriyor. Gerekçeleri ise 10 PHES barajına şimdi başlansa bile inşaatlar ancak 2022’de tamamlanabilir. Dünya genelinde 120 bin megavat (MW) kurulu gücünde PHES santrali var. ABD, Japonya, İtalya, Almanya, Fransa gibi ülkeler PHES projelerinde ilk sırada yer alıyor. Söz konusu barajlar, gündüz elektrik tüketiminin arttığı saatlerde devreye alınıyor.

2025’e kadar tamamlanması planlanan PHES’lerin toplam kurulu gücü 800 MW olacak

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir