Rüzgar Yatırımcısı Rakamlardan Rahatsız

By | 20 Haziran 2010

Yenilenebilir Enerji Kanunu’nu bekleyen rüzgar enerjisi yatırımcıları ortaya çıkmaya başlayan teşvik rakamlarından raharsız. Halen taslak sürecinde olan yeni kanunda rüzgar enerjisine verilmesi planlanan 6,5 Euro cent/kwh teşviğin eskisine oranla sadece 1 cent arttırılmış olması yatırımcılarım beklentilerini karşılamadı.

Yenilenebilir enerji sektörünün uzun süredir beklemekte olduğu Yenilenebilir Enerji Kanunu son şeklini almaya başladı. Haklı olarak olumlu bir beklenti içinde olan sektör yetkilileri ha çıktı ha çıkacak denilen kanunu adeta dört gözle bekler oldu. Rüzgar, güneş, jeotermal, biyomas gibi enerji alanlarında olası teşviklerden de cesaret alınarak pekçok yeni yatırım gerçekleşti. Diğer kaynaklara oranla daha büyük güç üretme kapasitesine sahip olan rüzgar enerjisi alanında yapılan yatırımlar da azımsanmayacak boyutlara ulaştı.
Yavaş yavaş gün ışığına çıkan kanun tasarısında önce sadece büyük yatırımcılara teşvik verileceğini söylendi. Evlerinde yeninelebilir enerji kullanmak isteyen vatandaşlar teşviğe dah edilmedi. Sonra da ortaya çıkan rakamlar büyük yatırımcıları tatmin etmekten uzak kaldı. Şimdilerde ise taslağa eklenmek istenen yeni bir “ek taslak” üzerinde konuşuluyor. Bu da yatırımcıların sıkıntılı bekleyişinin daha da uzaması anlamına geliyor.
Yenilenebilir Enerji Kanunu (YEK) Taslağında ortaya çıkan teşvik rakamları şöyle: Rüzgar: 6,5, Güneş: 8, Hidroelektrik: 5,5, Biyomas ve çöp: 14, Jeotermal 8

Megavat yatırım maliyeti 1,1-1,4 milyon Euro olan rüzgâr enerjisi yatırımları için yeni alım fiyatları Geri dönüşüm süresini birhayli uzatmış olacak.
Daha önce muhalefet partilerinin desteğini alan ve son anda geri çekilen YEK’te ortaya çıkan rakamlar bu değerlerin çok üzerindeydi. Eski tasarıda rüzgar için 8 , güneşe 25, hidroelektriğe ise 7 sent veriliyordu.

Tasarının bu halinden rahatsız olan Rüzgâr Enerjisi Santralleri Yatırımcıları Derneği (RESYAD) Bakanlığa başvurarak tasarının bu haliyle yasalaşmasının rüzgar yatırımcılarının çoğunun iflasın eşiğine gelmesine neden olacağını belirtti.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir