Terörist Mağaraları Enerji Üretsin

By | 20 Şubat 2012


Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin arazi yapısından dolayı çok büyük mağaraların olduğu ve bunların bölücü terör örgütü tarafından barınma ve lojistik amaçlı olarak kullanıldığı bilinmektedir. Son yapılan operasyonlarda 6-7 katlı büyük mağaraların terör örgütü tarafından karargah amaçlı bile kullanıldığı ortaya çıkmıştır. Fırat Üniversitesi Öğretim Elemanı Dr. M. Cihat TUNA günümüz teknoloji imkanları ile bu mağaraların birer enerji üretim tesisine dönüştürülebileceğini ifade etti.

Sıkıştırılmış hava depolamalı elektrik santralleri (SHDES)
Konu ile ilgili bir açıklama yapan Dr. Cihat TUNA, “Bu sistem sıkıştırılmış hava depolamalı enerji santrali olarak isimlendiriliyor. Dünya’da birkaç uygulaması var. Sistemi Almanya kullanılmakta. Amerika’nın Iowa Eyaletinde ise 270 MW gücünde bir hava depolamalı santral inşa halinde ve 2015 yılında üretime başlayacak” dedi.
Bu tesislerde amacın pik güç sağlamak olduğunu ifade eden Dr. Tuna “Atmosferdeki hava, elektriğin fazla ve ucuz olduğu saatlerde kompresör yardımıyla sıkıştırılarak mağaralarda depolanmakta, ihtiyacın fazla olduğu pik saatlerde ise bu basınçlı havanın geçtiği türbinler çalıştırılarak elektrik üretilmektedir”.

Enerji yatırımları hızla yapılıyor sıra arz güvenliği ve sistem stabilitesini sağlamakta
Enerji yönetiminin gerekli yasaları çıkararak ve özel sektörü teşvik ederek hızlandırdığı enerji yatırımları ile kurulu gücümüzün hızla artığını belirten Tuna, “Ülkemizde 4628 ve 5346 sayılı Kanun kapsamında yapılacak olan depolamasız yenilenebilir enerji tesisleri kurulu gücümüzde büyük bir yer tutacaktır. Bu kapsamda üretilen enerji, güç talebinin düşük olduğu saatlerde tüketilemeyecek ve üretilen enerjinin depolanması da mümkün olmadığından bir enerji kaybı ortaya çıkacaktır. Bu kaybı engellemek için böyle depolama sistemlerinin mutlaka kullanılması gerekmektedir. Böylelikle elektrik formunda depolanmayan enerji, talebin az fiyatın düşük olduğu saatlerde elektrik kullanılarak sıkıştırılmış hava formunda depolanacak ve ihtiyacın yüksek olduğu pik saatlerde elektriğe dönüştürülerek kullanıma sokulacaktır. Böylelikle üretimdeki fazlalık tüketim saatlerine kaydırılarak aradaki fark ortadan kaldırılmış ve sistem stabilitesi sağlamış olacaktır.

2016 yılı ve sonrasına dikkat!
Enerji projeksiyonlarında 2016 yılından sonra puant enerji açığı öngörüldüğünü ifade eden Tuna “Ülkemiz gibi kesintili karakterli yenilenebilir enerji kaynaklarına sahip olan ülkeler bu kaynakları daha verimli bir şekilde kullanmak istiyorlarsa enerji sistemlerinde bir nevi dengeleyici özelliğe sahip olan bu depolama sistemlerine yatırım yapmalıdırlar. Böylece üretilen enerji ihtiyaca göre yedeklenecek ve emre amade hale getirilecektir. Sonuç ise arz güvenliği ve düşük elektrik fiyatı olacaktır “dedi.

Diğer amaç güvenlik
Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin arazi yapısından dolayı çok büyük mağaraların olduğu ve bunların bölücü terör örgütü tarafından barınma ve lojistik amaçlı olarak kullanıldığı bilinmektedir. Son yapılan operasyonlarda 6-7 katlı dev mağaraların terör örgütü tarafından karargah amaçlı bile kullanıldığı ortaya çıkmıştır. Bu yatırımların bölgede yapılması halinde arazinin kontrol sıkıntısından kaynaklı güvenlik zafiyetlerinin de engelleneceğini ifade eden Tuna bu dev mağaraların birer enerji üretim tesisine dönüştürülebileceğini ifade etti.

One thought on “Terörist Mağaraları Enerji Üretsin

  1. Feyyaz ayas

    TERÖRİSTİN ELİNİ DEĞDİĞİ AYAĞINI BASTIĞI YERDE ENERJİ ÜRETİLMEZ.

    Reply

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir