Toki'de Güneş Enerjisi

By | 21 Şubat 2013

toki-gunes-paneli
TOKİ Kayaşehir projesinde farklı müteahhitlerle girdiği işbirliği sonucunda 182 bloğun çatısına 2kW gücünde off-grid güneş enerjisi sistemi kurdu.

Bu sistemler gün boyunca elektrik üreterek akülere depoluyor ve gün içinde veya akşam, bloktaki aydınlatmaları, ikaz lambalarını ve blok girişindeki aydınlatmaları çalıştırıyor. Toplam 364 kW gücündeki proje halen Türkiye’de tek lokasyondaki en büyük proje özelliğini taşımakta ve konut sektörüne örnek teşkil ediyor. Yaklaşık 1 milyon avro yatırım maliyeti olan proje sayesinde konut sahipleri 25 yıl boyunca ortak aydınlatma ihtiyaçlarını karşılamış olacak.

2012 yılında güneş enerjisi uygulamalarını da kapsayan ve özellikle lisanssız elektrik üretiminin önünü açan yönetmeliklerin çıkmasıyla sektör gelişmeye başladı.

norm-toki

Norm Enerji Sistemleri Kurucu Ortağı İbrahim Erkan Yenen, yolun henüz başında olan Türkiye güneş enerjisi sektörünün, ülkemiz menfaatlerini gözeten sağlam bir gelişme gösterdiğini kaydetti. Avrupa’da çok hızlı bir şekilde patlama yapan sektörün, daha sonra geri adım atmak durumunda kaldığını belirten Yenen, “Yunanistan, İspanya hatta Almanya’da dahi sektörel hüsran söz konusu. Enerji politikamızda tüm bunların gözetilmesi ve Çin realitesinin doğru değerlendirilmesi çok önemli” diye konuştu. Yabancıları kıskandıracak ölçüde güneş enerjisi potansiyeline sahip Türkiye’nin  başta Avrupa firma ve yatırımcıların ilgi odağı olduğunu belirten Yenen, “Kalifiye iş gücüyle sektörel gelişme sayesinde, güneş elektriğinde bölgemizde merkez olmamız an meselesidir. Sektörün dinamiği ve gereği belki de yerli sanayi ve üretimin gelişmesidir. Bu alanda ciddi gelişmeler olmakta ve hızlanan bir ivmeyle artmaktadır. Aksi halde kendi öz kaynağımız olan güneşten elektrik üretelim derken tüm paramızı yurt dışına göndermek doğru olamayacaktır.” dedi. Yenen değerlendirmelerini şöyle sürdürdü:
“Lisanssız Elektrik Yönetmeliği (LÜY) gereğince 500 kW altı güçteki yenilenebilir enerji yatırımları için lisans alma zorunluluğu bulunmuyor. Yani elektrik abonesi olan herkes, elektrik üretim tesisi kurabilir. Herkes kendi elektriğini ürettiğinde kayıp kaçak oranı da azalacaktır.
Devletin çeşitli kamu kaynaklarıyla kendi elektriğini üretmek isteyenlere kısmen hibe, kısmen vadeli kredi gibi finansman destek yöntemleri geliştirdiği görülmektedir. Bunların orta vadede verimli olacağını ve olumlu geri dönüşler olacağını görüyor ve destekliyoruz.  Özellikle toplu konutlardaki ortak yaşam alanlarının elektriğinin güneşten sağlanmasına yönelik projeleri çok fatdalı bulmaktayız. Bu sayede konut sahipleri genel gider masraflarından tasarruf edebilmektedir. Merdiven aydınlatmaları, asansör, Kapalı Otopark, sığınak vb. yerlerde gündüz elektrik tüketimini sıfırlamak mümkün. Hatta alan elverdiği ölçüde tüketimin üzerinde güçte elektrik üretebilir ve fazla elektriği satarak kazanç elde etmek dahi mümkün. Bu yol site yönetimi için yeni bir gelir kaynağı da olabilecektir.

Komşu ve bölge ülkelerde yeni açılan ihracat pazarları sayesinde 2012 yılında hedeflerimizin üzerinde ciro ve kapasiteye ulaştık. Bunun yanında iç piyasadaki sektörel ilgi ve farkındalık sayesinde 2013 yılında çok daha yaygın ve etkin kullanım olacağını öngörmekteyiz.”
Kaynak: TOKİ Haber

2 thoughts on “Toki'de Güneş Enerjisi

  1. EKSOM

    Elektrik enerjisinde (üretim ve dağıtımında) verimliliği 5 kat arttıram imkanları var. İlk önce bunu gerçekleştirmek lazım, sonra alternatif enerjilere ve SIFIR enerji tükene binalara dönüşüm. SLM invendi.de

    Reply
  2. Ciangir Kanatlıgil

    Sevindirici haber.GerçekleştirenleriKutluyorum.2011Yılı İstanbul
    Solarex Fuarında Güneş standlarını Sayın Bakan Erol Bayraktar ve
    Sevgili Valimiz ile birlikte dolaşırken:Sayın bakanım bu işin-Pv Sitemlerinin yaygınlaştırılması için Öncelikle Toki Binalarının ortak kullanım alanları için bir çalışma başlatabilirsek ve kdv oranını biraz indirebilirsek Solar PvUygulamaları çok süratli yaygınlaşacaktır.Diyerek standlarımızı gezmiştik.
    Uygulamaları iki yıl geçmeden görmek mutluluk vermiştir Bizlere…Selam ve sevgilerimle…

    Reply

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir