Yarı İletken Güneş Hunisi

By | 9 Aralık 2012


Bilim insanları güneş hücrelerinin verimini artırabilecek bir hipotez üzerinde çalışıyor.

Güneş panelleri yapıldığı malzemeye göre ışığın farklı dalga boylarından yeterince faydalanamıyor.
Kristal malzemeden yapılmış güneş hücreleri kırmızı ışığa, diğer paneller de genellikle mavi ışığa düşük tepki veriyor.  ABD ve Çin üniversitelerinin (MIT, Pekin ve Xi’an Jiaotong) ortak çalışması güneş ışınlarının tüm renklerinden maksimum oranda yararlanabilecek bir güneş pili yapmaya çalışıyor.

Sistem Nasıl Çalışacak?
Standart güneş panellerinin aksine ürerilmesi planlanan panellerde Molibden disülfür (MoS2) isimli farklı bir yarı iletken kullanılacak. Bu malzeme düz bir zeminle değil de huni şekli verilmiş mikroskobik yapılardan oluşacak. Huni şeklindeki eğim sayesinde farklı dalga boylarındaki ışık eşit oranda elektron koparabilecek. Huni şeklinin elektronların daha kolay iletimini sağlayacağı da belirtiliyor.

Aslında proje şimdilik daha çok bilgisayar simülasyonları ve hesaplamalarla sürdürülüyor. Kaldı ki ortaya konan teze kuşkuyla bakan bilim insanları da var.

One thought on “Yarı İletken Güneş Hunisi

  1. Cihangir kanatlıgil-Solar Y.Mimar

    Çok akıllıca ve gerçekci bir çalışma .Pek yakında gelişecek ve yaygınlaşacaktır.Keşke Ülkemizde de buyönde çalışmalar yapılabilse diye ümit ediyorum.Üniversitelerimizde kapalı kapılar ardında belki bunun gibi çalışmalar olabilir.Ancak teknolojik buluşlar ticari-endüstriyel ortama çok geç aktarılmakta ,belkide gizlenmektedir.Üniversite ve Laboratuarlarımıza büyük destekler aktarılmasına
    rağmen;gelişmeleri hep arkadan takip ediyoruz.Ülke kalkınması da paralel olarak ötelenmektedir.Bu konuları araştıracak Etik
    Bir Kurula ihtiyaç var sanıyorum.

    Reply

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir