Limak Enerji ve Karesi Enerji Anlaştı

By | 10 Aralık 2012


Elektrik enerjisi toptan ve perakende satışı alanlarında faaliyet gösteren Limak Enerji, sektörün bir diğer önemli kuruluşu Karesi Enerji ile Akhisar Rüzgar Enerjisi Santrali için elektrik satış anlaşması imzaladı. Limak Enerji, Manisa’da kurulu olan 45MW gücündeki santralin yıl boyunca üreteceği tüm elektriğin satışını yapacak.

Birol Ergüven: “Limak Enerji’nin rüzgar enerjisi tedarik portföyü 100 MW’a yaklaştı”

Limak Enerji’nin Karesi Enerji ile yapmış olduğu bu anlaşma sayesinde rüzgar enerjisi tedarik portföyünü 96 MW’a çıkartarak, 100 MW seviyesine yaklaştığını belirten Limak Enerji Ticareti A.Ş. CEO’su Birol Ergüven, elektrik enerji piyasasında, istikrarlı büyüme ve kaynak çeşitliliği sağlamak için yaptıkları bu anlaşmanın sadece Limak Enerji için değil sektör için de büyük önem taşıdığını söyledi. Enerji piyasasının serbestleşmesinin tüketicilere daha ucuz tedarik fırsatı olarak yansıdığını söyleyen Birol Ergüven, bu imkanın toptan satış şirketleri sayesinde nihai tüketiciye ulaştığını belirtti. Ergüven, “Toptan satış şirketleri ne kadar çok ve çeşitli alım anlaşmaları yapabilirse, bu anlaşmaları serbest tüketicilere daha uygun koşullarda daha fazla enerji sağlamak için kullanabileceklerdir” dedi.

Sektörün daha sağlıklı ve hızlı gelişebilmesi için, farklı kaynaklara yatırım yapmış enerji üreticileri ile toptan satış şirketleri arasında çok daha fazla sayıda ve uzun vadeli elektrik alım anlaşmalarının yapılmasının bir zorunluluk olduğunu belirten Ergüven, şöyle devam etti: “Toptan satış şirketleri çok farklı üretim kaynaklarını ve tüketicileri tek portföy altında toplayarak, genel anlamda sistemin dengelenmesine ve maliyetlerin düşürülmesine katkı sağlamaktadır. Üreticiler son derece değişken ve öngörüsü zor olan bir alanda, maliyet açısından dengesizliklere maruz kalmadan uzun vadeli ve öngörülebilir gelir imkânına kavuşmaktadır. Yatırımcılar da daha kolay ve avantajlı şekilde finansman bulmaktadır” dedi.

Karesi Enerji Genel Müdürü Orhan Kurt: “Yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretimi, Türkiye’nin enerji ithalatında oluşan cari açığının azalması yönünde katkı sağlıyor”

Karesi Enerji Genel Müdürü Orhan Kurt anlaşma ile ilgili şunları söyledi: “Rüzgar santrallerinin değişken bir üretim profiline sahip olması nedeniyle, son tüketiciye elektrik satışı yapmak yerine santralimizin bir yıllık elektrik üretimini ikili anlaşma ile bir toptan satış şirketine satarak, üretim ve gelir tarafındaki risklerimizi yönetmeyi tercih ettik. İkili anlaşmaların, sektörün üretim ve ticaret tarafında yer alan şirketlerin ortak çıkarlarının buluştuğu bir piyasa aracı olduğunu düşünüyoruz.”

Yenilenebilir enerji kaynaklarına da değinen Orhan Kurt, “Yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretimi, karbon salınımlarını azaltması yanında ülkemizin enerji ithalatında oluşan cari açığının azalması yönünde de katkı sağlamaktadır. Grubumuz, yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı projeler geliştirerek bu yönde katkı koymaya çalışmaktadır. Her biri tek başına küçük kapasiteli olarak görünen bu santrallerin, biraraya geldiğinde ülkemize büyük katkı oluşturduğu gözardı edilmeyerek her birine destek olunması gereklidir. Bu alanda faaliyet gösteren yatırımcılarımız, özellikle çevre konusunda hassasiyeti yüksek vatandaşlarımızdan ve çevre konularında faaliyet gösteren derneklerimizden destek beklemektedir ” şeklindeki görüşlerini ekledi.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir