YEK'e YOK

By | 2 Aralık 2010

Ali Babacan aşılamazsa YEK çıkamayacak.
Oda Tv’nin haberidir:
Kısa adı YEK Yasası olan “Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Elektrik Enerjisi Üretimi Amaçlı Kullanımına İlişkin Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” Meclis Genel Kurulu’nda oylanmadan hükümet tarafından geri çekildi. Buna, AKP’nin yenilenebilir enerjiye teşvik vermek istememesi yol açtı.

Odatv olarak olayın perde arkasını komisyon üyelerinden MHP Kütahya Milletvekili Alim Işık’a sorduk.

İşte Işık’ın sorumuza yanıtı:

“Ben mecliste her fırsatta bu konuyu gündeme getirmeye çalışırım. Bir de komisyon üyesi olarak, olayın başından beri takibini yapan insanlardan birisiyim. Neden bunu önemsiyoruz? Çünkü Türkiye’nin enerji konusunda önemli bir potansiyeli var ve bu yenilenebilir enerji kaynağı dediğimiz rüzgar, güneş, jeotermal ve hidroelektrik enerji başta olmak üzere; ayrıca bu biyoenerji dediğimiz gerek bitki artıkları, gerekse hayvansal artıklardan enerji üretmek mümkündür. İşte bu kanun, aslında bu yenilenebilir enerji kaynakları dediğimiz bu kaynaklardan elde edilebilecek elektrik enerjisinin alım garantisini ve belirli bir fiyatını öngörüyor ve teşvik ediyor. Biz de Türkiye’nin enerjideki dışa bağımlılığın azalması amacıyla bu kaynaklara önem verilmesini savunuyoruz. Milliyetçi Hareket Partisi olarak da bu kaynaklardan elde edilecek enerjiyi önemsiyoruz. Neden önemsiyoruz? Dışa bağımlılığı azaltacak, şu ana kadar yüzde 75’lere çıkmış ithal kaynak harcamasının azalmasını önemsiyoruz. İki buçuk yıldan bu yana da bu şekilde yasalaşması konusunda da hep katkı yapıyoruz. Ben alt komisyonda da görevde bulundum. İktidarı ile muhalefeti ile oy birliği ile çıkardığımız bir kanun teklifini meclis gündemine getirdik. Israrla bunun yasalaşması konusunda, her fırsatta enerji bakanını zorlamaya çalıştık. En son da 20–25 gün kadar önce genel kurulda tekrar görüşülmesi gündeme geldi. Görüşmeler başladı. O arada iktidar ve muhalefet partilerinden temsilcilerle bir araya geldik. Üzerinde mutabık kaldığımız belli rakamlar ortaya çıktı. En son sayın bakana, bakanlık yetkilileri tarafından konu iletildiğinde tahmin ediyorum ki sayın bakan ikna olmadı veya birilerini ikna edemedi ve genel kurulda görüşülmüş olan bu kanun teklifinin yasalaşması gerçekleşmedi ve geri çekildi.

BABACAN AŞILAMAZSA BU TEKLİF YASALAŞMAZ

Orada da dile getirdiğim gibi; bu kanun teklifindeki teşvik mekanizmasının kanunlaşmasına sıcak bakmayan lobilerin olduğu, sektör temsilcileri tarafından değişik vesilelerle dile getiriliyor. Bu lobilerin başında da doğalgaz ve petrol lobisinin geldiği iddia ediliyor. Bu işin organizatörü de maalesef bizim ekonomiden sorumlu bakanımız ve başbakan yardımcımızdır. Yani bu işe bir türlü müsaade etmeyen kanadın başında, Sayın Ali Babacan geliyor. Türkiye Ali Babacan’ı aşamazsa bu teklifi yasalaştıramaz. Ben bunu genel kurul gündeminde de dile getirdim. Değişik vesilelerle sayın bakana bunu ilettim. Ama maalesef muhatap olmadı. Eğer Türkiye’de enerji politikası, ekonomiden sorumlu bakanın elindeyse, enerji bakanlığının ayrıca bakanlık olarak yürütülmesine gerek yok, kapatalım gitsin. Maalesef bu lobi ağır basmıştır ve AKP iktidarı bu lobilerin desteği ile ayakta durduğu için bunlara hayır diyememektedir. Yenilenebilir enerji kaynaklarındaki yerli teşvik ve bu kaynakların uygulamaya geçirilmesi bir başka bahara kalmıştır.
Yazılanlar doğrudur. Bizim edindiğimiz intibalar ve şimdiye kadar ısrarlarımıza rağmen bir türlü bunun yasalaşmaması tamamen bu lobinin etkili olmasından kaynaklanmaktadır. İktidar partisi bu lobiyi karşısına almak istememektedir.”
Video -ses dosyası:

Kaynak: www.odatv.com/n.php?n=yenilenebilir-enerji-2611101200

One thought on “YEK'e YOK

  1. Ümran Uludağ

    Sayın Alim Işık, videonuzu izledim . Bu konu ülkem ve insanlığın geleceği için çok önemli. Bu önemli konuya insanların ilgisini çerkmek için, lütfen daha fazla çalışın. TELEVİZYONA TAŞIYIN .MECLİSTEKİ İLGİLİ ARKADAŞLARDAN YARDIM ALIN. SİVİL TOPLUM KURULUŞLARINI HAREKETE GEÇİRİN.ÇOK GEÇ OLMADAN BİRŞEYLER YAPIN. SİZİ DESTEKLİYORUM VE BÖYLESİ TÜM İNSANLĞI İLGİLENDİREN BİR KONUYU GÜNDEME GETİRDİĞİNİZ İÇİN KUTLUYORUM.

    Reply

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir