YEM Güneş Ağacı

By | 29 Aralık 2010

42 yıldır yapı dünyasının bilgi merkezi olarak hizmet veren Yapı-Endüstri Merkezi, “Enerji Verimliliği, Çevreye Karşı Duyarlı Yapılaşma ve Sürdürülebilir Gelişim” algısının değişikliğine hız vermek amacıyla pek çok çalışma yürütüyor. YEM Fulya’daki merkezinin girişinde, bu amaca hizmet etmek, pek çok ilki gerçekleştirmiş bir bilgi merkezi olarak bu alanda yapılabileceklere örnek olmak amacıyla “YEM Güneş Ağacı” projesini hayata geçirdi.

Deneysel bir konsept proje olan “YEM Güneş Ağacı”, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı ve çevre konusunda duyarlılığı arttırma çalışmalarında örnek teşkil etmeyi amaçlıyor. Yapı-Endüstri Merkezi’nin sosyal sorumluluk çalışmaları kapsamında bina girişinde uygulanan güneş ağacı çalışması, özel ve tüzel kişiliklerin güneş enerjisinden elektrik üretmelerinin hem kolay hem de estetik bir şekilde gerçekleşebileceğini göstermesi açısından büyük önem taşıyor.

Günümüzde elektrik santrallerinin çoğu fosil yakıtlar ile çalıştığı için, doğaya CO2 salımı yapmaktadır. Güneş ağacı ise ürettiği elektrik ile CO2 salımını bir bitki gibi engeller. TemizDünya Ekolojik Çözümler Platformu tarafından tasarlanan “YEM Güneş Ağacı” bir bitkinin güneş ışığı ile fotosentez yapması gibi, güneş ışığı ile elektrik üretiyor. 6 adet panelden oluşan yaklaşık 1kW kurulu güce sahip olan “YEM Güneş Ağacı”, yılda ortalama 1MWh elektrik üreterek, 750kg CO2’nin emisyonunu engelleyecek. Sisteme eklenecek yazılım ile güneş ağacının performansı uzaktan da takip edilebiliyor.

One thought on “YEM Güneş Ağacı

  1. mehmet kutluk

    Amasyadan selam ve sevgiler,böyle bir ürün yaptığınız için insanlık adına çok çok teşekkür ederim.Amasyada işyerimizin önüne veya uygun bir yere sivil toplum adına böyle bir güzel örneği yapabilirsek çok memnun olurum.
    mehmet kutluk
    wwww.kutluklardanismanlik.net
    05544125357 AMASYA

    Reply

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir