Alternaturk Ana Sayfa
Norm Enerji Sistemleri
  GÜNEŞ ENERJİSİ   RÜZGAR ENERJİSİ   JEOTERMAL   DALGA ENERJİSİ   HİDROELEKTRİK  BİYOETANOL   ELEKTRİK  BOR  ÇOCUK
       
 

Eren Enerji'nin  Rekor Yatırımına, Rekor Kredi Desteği


 
Zonguldak'ta 1.5 milyar dolara kömürle çalışan en büyük elektrik santralını yapan Eren Enerji, Garanti ve İş Bankası'ndan 850 milyon dolar kredi aldı.
25.11.2007
Eren Enerji

Zonguldak'ta 1.5 milyar dolara kömürle çalışan en büyük elektrik santralını yapan Eren Enerji, Garanti ve İş Bankası'ndan 850 milyon dolar kredi aldı. Bu boyutta bir yatırımın Türkiye'de ilk kez enerji alım garantisi olmadan yapılacağını belirten Eren Enerji Başkanı Ahmet Eren, "Yabancılar, alım garantisi yok diye kredide tereddüt etti. İş ve Garanti bize güvendi" dedi.

Eren Holding iştiraklerinden Eren Enerji, Zonguldak'ta yapacağı enerji yatırımı için Türkiye Garanti Bankası ve Türkiye İş Bankası'ndan aldığı toplam 850 milyon dolarlık 12 yıl vadeli krediyle önemli bir anlaşmaya imza attı. Eren Enerji'nin Zonguldak'ta hayata geçireceği ve halen yapımı süren yatırımların toplam kapasitesi 1360 megavat güce ulaşacak. "Özel sektörün sahip olduğu kömürle çalışan en büyük elektrik santralı" olma özelliğine sahip tesis için Eren Enerji'ye Garanti Bankası 500 milyon dolar kredi sağlarken, Türkiye İş Bankası 350 milyon dolarlık kredi verecek. Eren Enerji'nin bölgedeki toplam yatırımı da 1.5 milyar dolara ulaşacak.

YABANCILAR TEREDDÜT ETTİ:
Eren Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Eren, kreditör bankalar İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince ile Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen'in katıldığı imza töreninde, bu kadar büyük bir yatırımın enerji alım garantisi olmadan yapılmasının Türkiye'de ilk olduğuna dikkat çekti. Yabancı herhangi bir kuruluşa ihtiyaç duymadan iki Türk bankasıyla yapılan bu yatırım finansmanının, Türk finans kesiminin geldiği noktanın en iyi kanıtı olduğunu vurgulayan Eren, sözlerine şöyle devam etti: "Her ne kadar yabancıların Türkiye'ye çok inandığı, güvendiği söylense de, Türkiye'de bu gibi finans projelerine ancak Türkler inanmakta. Çünkü, çimento yatırımımız için kredi vermek isteyen yabancı firmalar, alım garantisi olmayınca krediyi vermekte tereddüt ettiler. Ama bu iki kuruluş Türkiye'ye, bize güvendiği için verdi ve 'biz bunu finanse etmek için fazlasıyla güçlüyüz, istekliyiz' dediler. Bu projenin finans kaynağının Türk bankaları olması çok önemli. Türk ekonomisin çok iyi noktalara gelmeye başladığınının en önemli göstergelerinden biri."

Eren Enerji'nin 1998'de kurulan 93 Mw üretim
kapasitesine sağip Doğal Gazlı Termik santralı

Sektörü : Enerji
Kuruluş Yılı : 1998
Üretim Kapasitesi : 93 MW Elektrik
300 ton/saat Buhar
Kapalı Alan : 12.000m²
Açık Alan : 23.500 m²
Çalışan Sayısı : 62
KENDİMİZE GÜVENİYORUZ:
Eren, "Alım garantisi olmadan neye güvenerek böyle büyük bir yatırıma girdiniz" sorusuna ise, "Eren Grubu, finans açısından muhafazakar bir gruptur. Bu iki bankaya güvenmekle birlikte Türkiye'nin elektrik piyasasına, Türkiye'ye ve kendimize güveniyoruz" yanıtını verdi.

150 MİLYON DOLAR ÇOK GELİRDİ:
İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince ise, Ahmet Eren şirketi ilk kurduğunda şirket hisse senedi aldığını, ayrıca Eren sanayiciliğe başladığı yıllarda Zonguldak'ta öğrenci olduğunu söyledi. Özince, şöyle konuştu: "Uluslararası piyasalarda yaşanan sıkıntılar malum. Son dönemlerde vadelerde yaşanan kımıldamalar göz önüne alındığı zaman böyle bir finansmanın yapılması çok önemli. Eskiden 150 milyon doları bile çok bulurken, Türk bankacılığının da nereye geldiğini gözlemleyebiliyoruz. Bu yüzden çok mutluyuz."

Türkiye'nin elektriğe ihtiyacı var

İlk elektriği 2009'da vereceklerini açıklayan Ahmet Eren, tesisin birkaç yıl içerisinde tam kapasite ile devreye gireceğini söyledi. "Türkiye'nin elektriğe ihtiyacı olduğu ortada" diyen Eren, şöyle konuştu: "Elektrikte bu fiyatların gerçek olmadığını herkes biliyor. Ancak devlet büyük bir sübvansiyon yükünü göze alıp fiyatı tutar, ya da ben 'özel sektörü batıracağım' diye karar verirse biz elimizdeki elektriği satamayız."

Keban Barajı'nın 2 katı üretim yapacak

Dünyada ve Türkiye'de enerji sorunlarının tartışıldığı, projelerin masaya yatırıldığı bir dönemde yatırım yaptıklarına dikkat çeken Ahmt Eren, "Eren Enerji'nin yeni yatırımı, Türkiye'ye Keban Barajı'nın ürettiği enerjinin 2 misli kadar, Atatürk Barajı'nın ürettiği enerjinin ise yüzde 30 fazlası kadar yeni enerji kazandırmış olacak. İlk etabı Ocak 2009'da devreye girecek projede, 1500 kişiye doğrudan istihdam sağlaması planlanıyor" dedi. Yatırımla birlikte bir de liman inşaatının başladığını belirten Eren, Zonguldak'tan alacakları kömürün santral ihtiyacını karşılayamayacağını, bu nedenle 1.200 megavatlık yeni yatırımın ihtiyacının büyük bölümünün yurtdışından kömür ithalatıyla karşılanacağını açıkladı.

Ne yapar eder finansman sağlarız, işi kaçırmayız

Türkiye'de enerji sektörünün son dönemlerde büyük gelişmeler kaydettiğini vurgulayan Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, "Bu proje ile yılda yaklaşık 10 milyar kilovat saatlik elektrik üretilecek ve 4 milyon kişinin ihtiyacı karşılanacak. Bir ülkede altyapı yatırımları yoksa, o ülkede kriz var demektir. Bu tür yatırımlar ülke ekonomisinin iyi seyrettiğinin göstergesi" diye konuştu. Gelecekte çok büyük enerji projelerinin bankaların önüne geleceğinin açık olduğunu aktaran Özen, "Bir atom enerjisi yatırımı 3-4 milyar dolardan aşağı değil. Türk bankaları olarak bunları finanse etmeye hazırız. Bu tür projelerde 10 yıl ve üstüne çıkmak gerekir. Bunların pasiflerini de uluslararası piyasalardan finanse edeceğiz. Yatırım doğru olsun Türk bankaları ne yapar eder finansman sağlar. Biz hiçbir işi kaçırmayız" diye konuştu. Eren Enerjiye 850 milyon doların defaten verilmediğini, proje yatırımı sürdükçe kredinin kullandırılacağını belirten Özen, Türkiye'de birçok büyük projenin finansmanında yer aldıklarını ve son 3 yılda altyapı yatırımlarına 4 milyar dolarlık destek verdiklerini kaydetti.

Yurtdışında para var yer yarılıp kaybolmaz

Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, yurtdışında yaşanan likidite ve kredi sıkışıklığının Türkiye'ye etkileri konusunda, "Bize etkileri ne olacak diye bakarsanız, 2008 yılında maliyetlerin artması yönünde olacak" dedi. Yıl sonuna doğru bankaların risk azalttığını, bunun da kredi veya bono maliyetlerini yukarıya çektiğini kaydeden Özen, bunun 2008'e yansıyacağını ifade etti. Sermaye piyasalarında eskiden ucuza bulunan kaynağın önümüzdeki dönemde biraz daha pahalı bulabileceklerine dikkat çeken Özen, bu konuda en kötü unsurun yurtdışı piyasalardaki belirsizlik olduğuna dikkat çekti. Bu süreçten sonra bir problem yaşanacağını düşünmediğini dile getiren Özen, "Yurtdışında likidite var, yer yarılıp da kaybolmaz. Bu, belirsizliğin azalmasıyla alakalı bir şey. Belirsizliğin azalması her geçen gün lehimizedir" görüşünü aktardı.
Hurriyet




 HABERLER
 DOSYALAR
 ENERJİ TASARRUFU
 ENERJİ FİRMALARI
 ENERJİ VERİMLİLİĞİ
 ÇEVRE
 VİDEO BLOG
 YENİLENEBİLİR ENERJİ
 ENERJİ İLANLARI

E-posta Aboneliği :


Haberlerimiz
e- postanıza gelsin

 
 
 
Toplam Ziyaretçi