Alman Güneş Sektörüne Çin Tehtidi

By | 1 Ağustos 2012


Avrupa’nın güneş paneli üreticileri için “güneşli günler” şimdilik geride kaldı. Avrupalı şirketler, Çin damgalı ucuz ürünlerle rekabet mücadelesinde Brüksel’i yardıma çağırdı.
Mali sıkıntı içine düşen Alman güneş paneli üreticilerine her gün bir yenisi daha ekleniyor. Bundan birkaç yıl öncesine kadar başarılarıyla adını duyuran Q-Cells, Sovello ve Solon gibi şirketler peş peşe konkordato ilân etmek zorunda kaldı. Alman güneş paneli piyasasının liderlerinden Solarworld’un başkan yardımcısı Milan Nitzschke gelişmeden Çin şirketlerini sorumlu tutuyor:

“Rekabet kuralları düzgün çalışmıyor. Çin yapımı güneş panelleri adeta piyasaları istila etmiş durumda. Çinlilerin fiyatlarda damping uygulaması, adil ticaret ilkelerine uymaya özen gösteren Avrupalı şirketlerin işini zorlaştırıyor.”

Fiyat baskısı, aşırı üretim, azalan teşvikler…

Milan Nitzschke, Avrupa Birliği’ni Çinli güneş paneli üreticilerine karşı harekete geçmeye çağıran “EU ProSun” isimli girişimin de sözcülüğünü yapıyor. Nitzschke, Alman pazarındaki güneş panellerinin yaklaşık yüzde 80’lik kısmının Çin kökenli olduğuna dikkat çekiyor. Alman güneş panelleri üreticileri yalnızca fiyat baskısı değil, aşırı üretim ve azalan teşvik oranlarıyla da mücadele ediyor.

Almanya’nın teknoloji geliştirme merkezlerinden Fraunhofer Enstitüsü’ne bağlı Güneş Enerjisi Laboratuvar’ından Eicke Weber, damping iddialarına temkinli yaklaşıyor:

“Gerek Avrupa gerekse Alman pazarında imalat fiyatının altında solar modüllerinin satıldığı doğrudur. Ancak bu modüllerin Avrupa solar üretiminin çanına ot tıkamak için bilinçli olarak maliyet fiyatlarının altında satıldığını ileri sürmek zor.”

Enerji uzmanı Weber, yılda ortalama 60 cigavat kapasitesine sahip güneş enerjisi paneli üretilmesine karşın bunun yalnızca 30 cigavatlık kısmının alıcı bulduğuna işaret ediyor:

“Solar modülleri piyasasında dünya çapında bir üretim fazlası söz konusu. Nakit sıkıntısına düşen şirketler, üretim maliyetine aldırış etmeksizin modüllerini elden çıkarıyorlar.”

“Teknoloji liderliği tehlikede değil”

Poli-silisyumundan özel camına ve makinesine, güneş panellerinin yapımında kullanılan malzemenin neredeyse yüzde 60’lık kısmı Almanya’da üretilip Çin’e sevk ediliyor. Bazı Alman şirketlerin temsilcileri söz konusu veriye işaret ederek tepkilerine haklılık kazandırmaya çalışıyor. Çin merkezli Suntech’den Björn Emde ise güneş enerjisinin yaygınlaşması açısından serbest piyasanın önemine dikkat çekiyor.

“Tehlikede olan Almanya’nın teknoloji liderliği değil. Tıpkı bilgisayar ve cep telefonlarında olduğu gibi seri üretim düşük maliyetli merkezlere kayıyor.”

ABD Ticaret Bakanlığı bundan iki ay önce Çin malı güneş panellerine anti damping soruşturması başlattı. Washington’un konuyla ilgili kararını sonbahar aylarında vermesi bekleniyor. Suntech yetkilisi Weber, gündemdeki ticarî önlemler için uyarıda bulunuyor:

“Millî sanayileri koruma amaçlı gümrük vergileri dünya pazarı açısından son derece tehlikeli. Bu tür uygulamalar, güneş enerjisinin Almanya’da da daha pahalı hale gelmesine neden olur.”

Enerji uzmanı Weber, Avrupa ekonomisinin ihracata bağımlı olduğunu vurguluyor. Weber’e göre gümrük tarifelerini artırmak yerine ticareti serbestleştiren adımlar atılmalı.

Uzmanlar, güneş panelleri piyasasındaki gerginliği dünya ekonomisindeki fırtınalı havanın bir yansıması olarak değerlendiriyor. Uzmanlar, kriz dönemlerinde unutulanların başında açık ve serbest Pazar ekonomisi fikrinin geldiğine dikkat çekiyor. (Deutsche Welle Türkçe)

Görsel kaynağı: Kiji McCafferty

One thought on “Alman Güneş Sektörüne Çin Tehtidi

  1. Ahmet Genç

    Dünyadaki gelişmeleri göz ardı edip direnen her şirket/kuruluş/müessese/kurum eninde sonunda batmak zorundadır.Bu hepimiz için geçerli.Mazeret üretmek yerine çözüm üretmeliyiz.
    Başka bir çağı yaşıyoruz artık.

    Reply

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir