Nevşehir Üniversitesinde Yenilenebilir Enerji

By | 31 Temmuz 2012


Nevşehir Üniversitesi kurduğu rüzgar türbini ve güneş enerjisi dönüşüm sistemiyle artık kendi elektrik enerjisini kendi üretmeye başladı.

2007 yılında kurulan ve ‘Çevreci Üniversite’ vizyonu doğrultusunda bir çok başarılı çalışmalara imza atan Nevşehir Üniversitesi (NEÜ), yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı konusunda da ilk uygulamasını Hacı Bektaş Veli Meslek Yüksekokulunda gerçekleştirdi. NEÜ Mühendislik- Mimarlık Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi ve Hacı Bektaş Veli Meslek Yüksekokulu (MYO) Müdürü Yrd. Doç. Dr. Ersan Kabalcı’nın ‘Bilimsel Araştırma Projeleri’ (BAP) Birimi tarafından desteklenen araştırma projesi kapsamında Hacı Bektaş Veli MYO’da 2 kW gücünde bir rüzgâr türbini ve 1 kW gücünde güneş enerjisi dönüşüm sistemi kuruldu. Rüzgar ve güneş enerjisini kullanarak elektrik enerjisi üretecek olan hibrid sistemin şu anda MYO bünyesindeki elektronik laboratuarlarının enerji ihtiyacını karşılayacak düzeyde olduğunu belirten MYO Müdürü Yrd. Doç. Dr. Ersan Kabalcı, kurulan yenilenebilir enerji üretim sisteminin rüzgar ve güneş enerjisine dayalı olarak yıllık 16 MWh enerji üretmesinin planlandığını söyledi.

Hibrid sistem tarafından üretilen enerjinin de bataryalarda depolanarak enerji ihtiyacının kesintisiz olarak karşılanmasının sağlandığını ve sistemin öngörülen yıllık enerji üretiminin yaklaşık olarak 350 evin bir günlük enerji ihtiyacını karşılayacak değerde olduğunu ifade eden Kabalcı, araştırma projesinin ilerleyen aşamalarında, üretim sisteminin şebeke etkileşimli olarak çalıştırılması ve üretilen enerjinin anlık olarak enerji hattına aktarılmasını amaçlandıklarını vurguladı.

Ayrıca bölgenin rüzgar ve güneş enerjisi yönünden önemli bir potansiyele sahip olduğunu belirten Kabalcı, yenilenebilir enerji kaynaklarının tarım ve konut uygulamalarında da yaygınlaştırılması gereken önemli bir husus olduğunun altını çizdi.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir