Lisansız Elektrik Üretimine İlk Tesis

By | 7 Mayıs 2012


Tunceli Valiliği’nin desteğiyle İl Özel İdaresi tarafından yürütülen “Tunceli’nin Solar Enerji Potansiyelinin Fizibilite Çalışması Projesi” hayata geçirildi. 
İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Hüseyin Şimşek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İl Özel İdaresi misafirhanesine kurulan sistemle, güneş enerjisiyle elektrik üretmeye başlandığını belirtti.

01.03.2012 tarihinde yapılan sözleşme ile Fırat Kalkınma Ajansı Doğrudan Faaliyet Desteği programı kapsamında finanse edilen “Tuncelinin Solar Enerji Potansiyelinin Fizibilite Çalışması” projesi ile Tunceli’nin yıllık güneş enerjisi miktarı tespit edilmiş, bu enerji ile üretilebilecek elektrik enerjisi miktarı hesaplanmıştır.
         Proje faaliyetleri arasında yer alan örnek tesis, 10 Mart 2012 tarihinde Resmi Gazete`de yayınlanan ve 500 KW üretime kadar lisansız elektrik üretiminin önünü açan Elektrik Piyasasında Lisansız Elektrik Üretimine İlişkin Yönetmeliğin Uygulamasına Dair Tebliğ` takiben Ülkemizde ilk kurulan tesis olma Özelliği taşımaktadır.

Proje’nin Detayları
Photovoltaik tesisin doruk gücü 2,76 kWp dir. Çift yönlü sayaç yardımı ile üretilecek olan elektrik enerjisi direkt olarak ana enerji nakil hattına verilecektir. Örnek model sistemde kullanılan modül tipi, BYD 230 P6-30 polikristalin modul tipi olup, çıkış gücü 230 Wp`dir. Proje toplam 12 modul kullanılmış olup, 20,00 metrekare çatı alanını kaplamaktadır.

5 thoughts on “Lisansız Elektrik Üretimine İlk Tesis

  1. feyyaz ayas

    12 panel nasıl 20.000m2 yer kaplar anlaşılır değil kw. belli sonra fazlasını devlete satacaksınızda 13.3centten kaç yılda amorti edecek kendinibu sistem of grıd madem teşvik var neden devlet vatandaşı aptal yerine koyuyor neden avrupadaki fiata almıyor üretilen elektirigi devlet geriye nasıl alacagınıda bilmiyor elektrik idaresindekilerin bişey bildiği yok vatandaş zaten bilemez takılan sistem hangi standartlara uygun belli değil ucuz çin mallarını vatandaşa kakalıyorlar inverter panel belli değil sorun kardeşin yardımcı olalım atlamayın kaliteli malzeme alın taktırın feyyaz ayas konya 05053086363

    Reply
  2. Mehmet KUTLUK

    Amasyadan selamlar
    wwww.kutluklardanismanlik.com
    05544125357 AMASYA

    Reply
  3. SOLAR-SANTRAL

    Bilindiği üzere 500 kW altı uygulamalar için izin / lisans zorunluluğu bulunmuyor. Birey, kurum, kuruluş dileyen herkes kendi elektriğini, örneğin güneşten kendi üretebilir. Şebeke bağlantılı on-grid sistemlerde üretilecek kullanım fazlası elektriği şebekeye satma imkanı da, yurt dışında olduğu gibi ülkemizde de artık mümkündür. Bu yeni dönemde yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarımızı hızla hayata geçirme imkanı sağlanmıştır.

    Reply
  4. ayhan malatyalı

    çok küçük bir sistem kurmuslar ve tedas hattına baglamıslar gıdın o sehır tedas mudurune sorun bakın yasadan haberı varmı
    veya nasıl bır baglantı yonetmelıgı yapmıslar bır defa sayac bagladıysa uzaktan okuma sıstemı zorunlulugu olması gerek cunku yonetmelıkte bu kesın ıstenıyor ayrıca kurdukları sıstem monofaze nasıl satıyolar ayrıca kendılerıne bıle yetmez o sıstem bızım elımızde 20 kvp var ama hala bolge tedas mudurluklerının hıc bır seyden haberı yok kudugum sıstemlerı gormek ısteyen lutfen
    http://www.akdenizsolarenerji.com adresını zıyaret edebılırler

    Reply
  5. TANSEL

    TEDAŞTA ÇALIŞANLAR BU GÜNEŞ ENERJİSİNDEN ELEKTRİK ÜRETME KONUSUNDA HİÇ BİR ŞEY BİLMİYOR. SİSTEMİN ADINI DAHİ DUYMAMIŞLAR. 10 SENE SONRA BELKİ

    Reply

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir