YEK Bu Hafta Meclise Gelebilir

By | 21 Temmuz 2010

TV8’e konuk olan Enerji Bakanı Taner Yıldız YEK hakkında çıklamalarda bulundu.

Yenilenebilir Enerji Yasası (YEK) hakkında yatırımcıların bekleyişi sürerken Taner YILDIZ yasanın bu hafta mecliste görüşülebileceğini belirtti.
TV8 ekranlarında yayınlanan Erkan Tan’la Başkentten programın katılan Bakan Yıldız, izleyicilerden gelen soruları da cevapladı.
YEK hakkında sektörün beklentilerini eleştiren Yıldız, yüksek alım fiyaytının ülkenin kısıtlı imkanlkarının sadece belli bir sektöre harcamak anlamına geleceğini söyleyerek fiyatların çok yüksek olmayacağını belirtti.
Pek çok lisans başvuru bulunduğunu hatırlatan Bakan, bu ilginin mevcut alım fiyatlarının sektör tarafından zaten kabul edilebilir ölçülerde olduğunun göstergesi olduğunu savundu.

Kendisini arayarak proğrama çıkmak isteyen birileri bulunduğunu söyleyen sunucu Erkan TAN ise rüzgar enerjisi alanında faaliyet gösteren bu kişiyi “sürekli bağırıp çağıran birileri var” diyerek tanımlama ihtiyacı duydu.

Nahçıvan ile Türkiye arasında doğalgaz boru hattı inşası ile ilgili anlaşmayı imzalamak üzere Nahçıvan’a giderken uçakta gazetecilere YEK hakkında açıklama yapan Taner Yıldız, üzgarda 5.5 euro/cent, hidroelektrikte 5.5 euro/cent, jeotermalde 8 euro/cent, güneşte 10 euro/cent, biyokütlede ise 12 euro/cent teşvik uygulamayı düşündüklerini söyledi.

Maliyetler Düştü
YEK’te verilecek alım fiyatlarının yükseltilmemesini sistem kurulum maliyetlerinin düşmesine bağlayan Bakan Yıldız şöyle konuştu:
“Rüzgarda 5.5 euro/cent, güneşte ise 10 euro cent rakamını nasıl belirlediklerini şöyle izah etti: “Rüzgarda bu fiyatı değiştirmeyi kesinlikle düşünmüyoruz. Zira rüzgar santrali kurulum maliyetleri 130 iken kriz sonrasında 100’e geriledi. Yani zaten önemli miktarda bir indirim oldu. Daha fazla teşvik vermenin bir anlamı yok. Güneş ise bizim milli kaynağımız. Almanya 800 saatlik güneş için 28 euro/cent teşvik veriyor. Bizim güneşimiz bölgesine göre 1800 saat ile 2100 saat arasında değişiyor. Dolayısıyla bizim uygulayacağımız teşvik aynı oranda düşük olmalı. Aksi takdirde yurtdışına sermaye transfer etmiş oluruz”

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir