Alternaturk Ana Sayfa
Norm Enerji Sistemleri
  GÜNEŞ ENERJİSİ   RÜZGAR ENERJİSİ   JEOTERMAL   DALGA ENERJİSİ   HİDROELEKTRİK  BİYOETANOL   ELEKTRİK  BOR  ÇOCUK
       
    Bandırma Rüzgar Enerjisi Santrali 

 

   Balıkesir'in bandırma ilçesinde 05.09.2006 tarihinde açılışı yapılan rüzgar enerjisi santralı Türkiyenin en büyük rüzgar enerjisi santralı olma özelliğini taşıyor. Santral bu özelliğiyle ülkemizin enerji politikalarında alternatif kaynaklara verilen önemin arttığının bir göstergesi olarak gösterilebilir nitelikte.

05.09.2006 tarihinde devlet büyüklerinin katıldığı törenle santral hizmete geçmiş bulunuyor. Açılışta konuşma yapan, Enerji Bakanı Hilmi Gürel; yenilenebilir enerji yasası ile enerji sektöründe devrim yaşandığını, yasanın enerji sektörüne önemli bir ivme sağladığını, girdileri neredeyse bedava sayılabilecek, rüzgar ve güneş gibi kaynakların elektriğe dönüştürülmesine hız kazandırdığını bildirdi. Bakan Güler, yenilenebilir enerjiye yatırım için çok sayıda müracaat olduğunu belirterek, BARES’in 50 katı (1460mw)  kadarlık yatırım için lisans verildiğini, 90 katı (2750mw) kadar yatırımın da değerlendirme aşamasında olduğunu açıkladı. Bakan Güler, bu yatırımların devreye girmesiyle birkaç Ilısu Barajı’nın yapılmış olacağını kaydetti.

Santralin kurucusu Bilgin Enerji Yatırım Holding AŞ'nin santral ile ilgili açıklaması aşağıda verilmiştir:

Bilgin Enerji Yatırım Holding A.Ş. bünyesindeki BARES Elektrik Üretimi AŞ tarafından Balıkesir – Bandırma’da Türkiye’nin en büyük özel sektör rüzgâr enerjisi santrali olan 30 MW kurulu gücündeki BANDIRMA RES’te inşaat, montaj, devreye alma ve geçici kabul işlemleri tamamlanarak 26 Mayıs 2006 tarihinde ticari işletmeye başlanmıştır.

BANDIRMA RES, Bandırma ilçesinin 10km doğusunda Marmara Denizine paralel uzanan sırtlarında konumlanmaktadır. Proje için 2000 yılından itibaren rüzgâr ölçümlerine başlanmış olup, söz konusu ölçümler yurt dışında uzman kuruluşlar ve enstitülerce değerlendirildikten sonra her bir ünite gücü 1,5 MW olan 20 adet rüzgâr türbininden oluşan BANDIRMA RES’in kurulmasına karar verilmiştir. Proje kapsamında kullanılan rüzgar türbinleri GE Energy (General Electric)’e imal ettirilmiş, deniz yoluyla Bandırma limanına getirildikten sonra proje sahasına lojistiği sağlanmıştır. Rüzgâr türbinlerinin her biri, yerden 54,7 metre yüksekliğindeki kuleler üzerine monte edilen türbinler ve 70,5 metre çapındaki fiberglas kanatlardan oluşmaktadır. Bir türbinin maksimum yüksekliği kanatla birlikte 90 metreyi bulmaktadır. Rüzgâr Türbinlerinin monte edildiği 52 metre yüksekliğindeki çelik kuleler ise Türkiye’de Çimtaş’ın Gemlik fabrikasında imal edilmiştir.

BANDIRMA RES, Türkiye’nin ilk özel sektör üretim şirketi Rüzgâr santrali olmasının yanı sıra, mevcut Türkiye Rüzgâr Enerjisi kurulu gücü olan 20MW’ı %150 oranında arttırarak 50MW’a çıkarmıştır. Santralde üretilecek olan yıllık ortalama 120.000.000 kWh elektrik ile 80.000 kişilik bir yerleşim merkezinin elektrik ihtiyacı karşılanabilecektir. Ayrıca BANDIRMA RES’in devreye girmesi ile son günlerin gündem konusu olan küresel ısınmanın temel sebeplerinden CO2 ve sera gazlarından yıllık ortalama 70.000 ton karbon emisyon azalımı sağlayacağı hesaplanmaktadır.

BANDIRMA RES kapsamında üretilen elektrik orta gerilim kablolarla türbinlerden alınarak proje sahasında kurulan 34,5 / 154 kV’luk şalt merkezine taşındıktan sonra 8 km’lik 154kV’luk enerji nakil hattı ile ulusal şebekeye bağlanmaktadır. Üretilen enerji serbest piyasa koşullarında elektrik toptan satış firmalarına veya elektrik enerjisini kendisi temin edebilen serbest tüketici statüsündeki fabrika ve sanayi tesislerine satılmaktadır.

Projenin en önemli özelliği Türkiye’deki mevcut kurulu rüzgâr santrallerinin aksine, devlet tarafından yüksek fiyatlı alım garantisi olmaksızın, finansmanının tamamen Bilgin Enerji Grubu tarafından karşılanarak ülke enerji havuzuna temiz, çevreci, yerli ve yenilenebilir bir kaynak olan rüzgârdan elektrik sağlamasıdır.

 

 


 

 




 HABERLER
 DOSYALAR
 ENERJİ TASARRUFU
 ENERJİ FİRMALARI
 ENERJİ VERİMLİLİĞİ
 ÇEVRE
 VİDEO BLOG
 YENİLENEBİLİR ENERJİ
 ENERJİ İLANLARI

E-posta Aboneliği :


Haberlerimiz
e- postanıza gelsin

 
 
Toplam Ziyaretçi