Alternaturk Ana Sayfa
Norm Enerji Sistemleri
  GÜNEŞ ENERJİSİ   RÜZGAR ENERJİSİ   JEOTERMAL   DALGA ENERJİSİ   HİDROELEKTRİK  BİYOETANOL   ELEKTRİK  BOR  ÇOCUK
       
 

Enerji tarımıyla doğalgazı kendi toprağınızda üretin

 

Suat Karakuz: "5.2 milyon hektar toprak enerji tarımına ayrılırsa Türkiye doğalgaz ihtiyacının yüzde 75'ini kendi karşılayabilir"


Biyodizel ve biyoetanol gibi alternatif enerji kaynaklarına geçişte, uygulanan özel tüketim vergisi (ÖTV) yüzünden sorun yaşanırken, biyogazdan doğalgaz üretimini gerçekleştiren Alman firması SCHMACK Biogas AG, Türkiye'de yatırıma hazırlanıyor.
Schmack Biogas AG'nin Türkiye Koordinatörü Suat Karakuz, A.A muhabirine yaptığı açıklamada, çoğu belediyeler olmak üzere 10 kuruluş ile yatırım konusunda görüşmelerinin önemli aşamaya geldiğini belirtirken, endüstriyel anlamda biyogaz yatırımı için Türkiye'de mevzuat eksikliği bulunduğuna dikkati çekti.
Almanya'da alternatif enerji olarak biyogaz üretiminin önemli rakamlara ulaştığını, gelecek 20 yıl için de önemli hedefler konduğunu anlatan Karakuz, Türkiye'de de biyogaz üretimi konusunda büyük bir potansiyel bulunduğunu söyledi. Karakuz, ''Türkiye, tarımsal üretim alanlarının yüzde 20'sini, 5,2 milyon hektarını enerji tarımına ayırsa, doğalgaz ihtiyacının yüzde 75'ini yurtiçinde üretir'' iddiasında bulundu.

Almanya'nın endüstriyel biyogaz üretimi teknolojisi konusunda lider olduğunu belirten Karakuz, Schmack'ın biyogaz tesisi kuran Almanya'nın en büyük firması olduğunu, bu alanda çalışan 7-8 tane daha büyük firma bulunduğunu söyledi.
Türkiye'de biyogaz üretimi konusunda çok büyük potansiyel olduğunu, halen 10 kuruluş ile yatırım konusunu görüştüklerini, 2'si belediye olmak üzere 4 kuruluş ile yatırım sözleşmesini belli bir aşamaya getirdiklerini anlatan Karakuz, endüstriyel anlamda üretim için öncelikle yasal altyapının tamamlanması gerektiğini vurguladı.
    
     BİYOGAZI DOĞALGAZA ÇEVİREN TESİS, YILBAŞINDA, MÜNİH'TE
     DEVREYE GİRDİ

    
Halen Almanya'da, 1300 megavat (mw) kurulu güce sahip 3 bin 500 biyogaz tesisinin faaliyette olduğunu, Münih Belediyesi için kurulan biyogazı doğalgaza çeviren tesisin de 26 Aralık 2006'da üretime geçtiğini bildiren Suat Karakuz, şu bilgiyi verdi:
''Geliştirilen teknoloji ile biyogaz doğalgaza çevriliyor ve bu şehir şebekelerine veriliyor. Almanya'da şu anda biyogazın elektrik üretimindeki payı yüzde 1,5 civarında. Yılda 5 milyar kilovatsaat (kwh) elektrik üretiliyor. 2020 yılındaki hedef, biyogazın elektrik üretimindeki payını yüzde 17'ye, yıllık 76-80 milyar kwh çıkarmak.''
Türkiye'de de gelecek yıllar için bir enerji krizi senaryosu bulunduğunu, biyogaz potansiyelinin sadece evsel tüketim amacıyla tesis kurularak değerlendirilmesinin yeterli olmayacağını vurgulayan Karakuz, Çin'de ve Hindistan'da evsel enerji amacıyla yaygın olarak biyogaz tesisi olmasına karşın, enerji sorununun çözümü açısından fazla katkı sağlamadığını anlattı.
Karakuz, ''Çorba pişirmek için kurulacak küçük çaplı tesisler, Türkiye'nin geleceğini kurtarmaz'' dedi.
    
     ÇOTANAKTAN BİLE BİYOGAZ ÜRETİLİYOR
    
Almanya'da biyogaza, elektrik üretim şirketleri, belediyeler yanında çiftçilerin de yatırım yaptığını, bunların ''enerji çiftçisi'' olarak adlandırıldığını anlatan Karakuz'un verdiği bilgiye göre, biyogaz üretiminde yoğun olarak mısır silajı kullanılıyor.
Mısır slajı yanında, hayvan dışkıları, silajlık yem olarak kullanılan enerji bitkileri, tahıl ve tarımsal ürünler ile tarımsal atıklar, bira üretiminde ortaya çıkan atıklar, gıda sanayi atıkları, patates atıkları, peyniraltı suyu, organik ev atıkları ile arıtma tesislerinin çamuru, gliserin gibi biyodizel atıkları da biyogaz üretiminde kullanılabiliyor.

Schmack Türkiye Koordinatörü Suat Karakuz, Türkiye'nin biyogaz üretimi amacıyla silajlık mısır üretim alanlarını artırabileceğini belirtirken, şu anda hiç bir şekilde değerlendirilmeyen fındık çotanağının da biyogaz üretiminde kullanılabileceğini söyledi. Karakuz, ''Çotanaktan biyoetanol üretilebilir. Artan bölümü biyogaz üretimi için tekrar kullanabiliriz'' dedi.
Verilen bilgiye göre, tesislerde elde edilen biyogaz, enjektörlü motor ya da gaz motoru bazında çalışan kojenerasyon (aynı anda elektrik ve ısı üretimi) santralı aracılığı ile elektrik enerjisine dönüştürülebiliyor. Üretilen elektrik enerjisi, trafo istasyonu aracılığı ile elektrik şebekesine veriliyor.
Kojenerasyon santrallarının elektrik etkinlik oranı, yüzde 30-40 arasında. Yan ürün olarak oluşan ısıdan, fermantörlerin, evlerin, seraların ısıtılması mümkün. Isı kullanımı sayesinde elektrik etkinlik oranı yüzde 80'e çıkıyor.
 Geliştirilen teknoloji sayesinde, elde edilen biyogazın yüksek miktarda içerdiği karbondioksiti işleyerek elimine etmek ve biyogaz kalitesini doğalgaz kalitesine yükseltmek mümkün oldu.
Türkiye'de, jeotermal kaynakların büyüklüğüne dikkat çekilerek, biyogaz tesislerindeki sıcak su ihtiyacının bu kaynaklardan karşılanabileceği, ayrıca üretim sırasında ortaya çıkan ısı enerjisinin de evler yanında, özellikle seraların ısıtılmasında kullanılabileceği belirtiliyor.
    
     BİYOGAZ, BİYOENERJİDEN 8 KAT DAHA VERİMLİ
    
Verilen bilgiye göre, biyogaz, özellikle otoyakıtları açısından yüksek potansiyele sahip. Bir hektardan alınan tarımsal hammadde ile 10 bin litre biyogaz/biyometan elde edilirken, likit biyoyakıtta bu miktar, hektar başına 3 bin 101 litreye düşüyor, biyodizelde 1600 litreye iniyor.
Doğal yollardan doğalgaz elde edilmesi 200 milyon yıl sürerken, organik atıkların değerlendirilmesi ile fermantasyon tesisinde 39-50 günde biyogaz üretmek mümkün.
Biyogaz tesislerinde üretilen elektriğin maliyetinin kullanılacak hammaddeye bağlı olduğunu vurgulayan Karakuz, ''Türkiye'de mısır silajını Almanya'dan daha ucuza almak mümkün. Maliyet daha düşük olabilir'' dedi.
Biyogaz üretiminin çöpten enerji üretiminden farklı olduğunu belirten Karakuz, çöplerin yakılarak enerji elde edildiğini, oysa biyogazda, biyolojik atıkların yine biyolojik olarak ayrıştırıldığını, gaz üretiminde sonra ortaya çıkan posanın da yüzde 100 organik gübre olarak değerlendirilebildiğini anlattı.
    
     ENERJİ MALİYETİ DAHA DÜŞÜK
    
Yaygın kanının aksine, yenilenebilir enerjinin üretilmesinin, diğer enerji kaynaklarının, atom enerjisi, petrol ve doğalgazın kullanılmasından daha pahalı olmadığı belirtiliyor. Çünkü doğal kaynakların tüketilmesi ve geleneksel enerji üretiminden kaynaklanan çevre kirliliğinin enerji fiyatlarının belirlenmesinde dikkate alınması halinde, yenilenebilir enerji kaynaklarının maliyetinin daha düşük kaldığı vurgulanıyor.
Yapılan hesaplamalara göre, yılda bin ton tavuk gübresi, 12 bin ton mısır silajı, 2 bin ton tahıl kullanılarak, biyogaz tesisinde, tesisin kendi ihtiyacı olan enerji hariç, net 5,5 milyon kwh elektrik, 5,5 milyon kwh termik ısı üretilebiliyor. Aynı şekilde, yıllık 55 bin ton mısır silajından 22 milyon kwh elektrik, aynı miktarda da termik ısı elde edilebiliyor.




 HABERLER
 DOSYALAR
 ENERJİ TASARRUFU
 ENERJİ FİRMALARI
 ENERJİ VERİMLİLİĞİ
 ÇEVRE
 VİDEO BLOG
 YENİLENEBİLİR ENERJİ
 ENERJİ İLANLARI

E-posta Aboneliği :


Haberlerimiz
e- postanıza gelsin

 
 
 
Toplam Ziyaretçi