Alternaturk Ana Sayfa
Norm Enerji Sistemleri
  GÜNEŞ ENERJİSİ   RÜZGAR ENERJİSİ   JEOTERMAL   DALGA ENERJİSİ   HİDROELEKTRİK  BİYOETANOL   ELEKTRİK  BOR  ÇOCUK
       
 

Ülkemiz Güneşe bağlı teknolojilerde bir adım daha atıyor.




 
Güneş enerjisiyle çalışan, klima vazifesi görecek sistem geliştirilmeye çalışılıyor. Yazın soğutma, kışın ise ısıtma amaçlı kullanılacağı kaydedilen sistemin birkaç yıl içinde geliştirilebileceği belirtiliyor. Projenin sloganı "Güneş çıksa da serinlesek".
31.05.2007


Gelişmekte olan ülkeler için yüksek teknoloji yatırımları gerçekleştirmek herzaman mümkün olmuyor. Örneklerine daha çok Çin'de rastladığımız, bilimsel bilgilere yeni kullanım alanları getiren buluşlar bu tür ülkeler için altın değerindeler.

Ülkemizde de bu türden bir gelişme gündemde. Daha önceleri güneş ocağı teknolojisiyle başlaran furya bu sefer daha bilimsel ve kullanılabilir bir çerçeveye oturuyor. Buna göre klima vazifesi görecek bir sistem geliştirilmeye çalışılıyor. Yazın soğutma, kışın ise ısıtma amaçlı kullanılacağı kaydedilen sistemin birkaç yıl içinde geliştirilebileceği belirtiliyor. Projenin sloganı "Güneş çıksa da serinlesek".

Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsünde (GYTE), güneş enerjisiyle çalışan, klima vazifesi görecek sistemin geliştirilmesine çalışılıyor. Sistemin yaz aylarında soğutma, kış aylarında ise ısıtma amaçlı kullanılacağı belirtildi.

Sistemin birkaç yıl içinde geliştirilebileceği ve elektrikle çalışan klimaların yerini alacağı belirtiliyor.

Proje yöneticisi Mühendislik Fakültesi Malzeme Bilimi ve Mühendisliği öğretim üyesi Doç. Dr. Ali Ata, Türkiye'de güneş enerjisinin genellikle ısıtma amaçlı kullanıldığını, bu enerjinin soğutma sisteminde kullanımının kendileri dışında 1-2 yerle sınırlı olduğunu söyledi.

Güneş ışınını enerjiye çeviren sistemlerin elektrik sistemleri ve termal ısı sistemleri olarak ikiye ayrıldığını ifade eden Ata, Türkiye'de elektrik sistemlerinin kullanılmadığını, termal sistemlerin ise yaygın olarak su ısıtma amaçlı kullanıldığını belirtti.

YAZIN SOĞUTACAK, KIŞIN ISITACAK

Ata, güneş enerjisini soğutmada kullanmak amacıyla Almanya’da yerleşik bir firma ile her biri 5 metreye 1.8 metre ebatında 36 kolektörün bulunduğu sistemi enstitünün bahçesine kurduklarını söyledi.

Güneş panellerinin 342 metrekarelik alanı kapladığını, paneller sayesinde güneş enerjisini kullanarak yaklaşık 180 dereceye kadar ısıttıkları suyu makine odasında buharlaştırarak “çiller” denilen cihaz yardımıyla lityum bromürle absorbe edip, 7 derecelik soğuk su elde ettiklerini anlatan Ata, soğuk suyu fanlar yardımıyla klima mantığında olduğu gibi mekanları soğutmada kullanıklarını ifade etti.

Ata, güneş olmaması halinde ise tanklara alınan suyun sıcaklığının 1-1.5 gün muhafaza edilerek soğutmada kullanılabildiğini belirtti.

Projedeki sloganlarının "Güneş çıksa da serinlesek" olduğunu, sistemle yaklaşık 1000 metrekarelik kapalı alanı soğutabileceklerini söyleyen Ata, sistemin kışın ise ısıtma amaçlı kullanılabileceğini kaydetti.

Sıcaklar artınca güneş kliması da hızını artıracak


Güneş kliması depolama özelliği olmadığını ve "süreklilik" esasına göre çalışacak. Doç. Ali Ata, güneşle soğutmada en yüksek verimliliğin güneş ışığının en fazla olduğu saatlerde gerçekleştiğini belirterek, "Bu da çalışma ofislerimizde klimayı en çok kullandığımız anlar. Bir klimanın mesai saatleri içinde 11.00 ile 17.00 arasında 5-6 saatlik yoğun kullanım zaman dilimi var. Güneş kliması bu saatler arasında en yüksek performansla çalışacak" dedi. Ata, güneş klimasının son derece sessiz çalıştığını ve özellikle tatil köylerinde elektrik kesintilerinde jeneratör gürültüsünü ortadan kaldırabileceğini söyledi. Ata, güneş sisteminde sera etkisi yaratan gazlar olmayacağı için Avrupa Birliği’nin bu konudaki maddi desteğinin de alınabileceğini belirtti.

SİSTEMİN EV TİPİ KULLANIMI
Sistemin bilindiğini, ancak geliştirilmesi gerektiğini ifade eden Ata, hedeflerinin emici tabakaların güneş ışınını emip yansıtmamasını sağlayacak yeni sistemi geliştirmek olduğunu söyledi. Sistemin ev tipi kullanımının henüz söz konusu olmadığını dile getiren Ata, bunun sıcak su buharını soğutmaya yarayan "çiller" denilen cihazın küçültülememesi ve ihtiyacın yaklaşık 3 katı kapasitede olmasından kaynaklandığını belirti.

"Soğutucu teknolojilerinde küçük ebatta çiller geliştirilirse güneş enerjisiyle çalışan klimalar evlerde de kullanılabilir" diyen Ata, böylesi bir teknolojiyi uzak görmediğini, 3-4 yıl içinde gerçekleşebileceğini kaydetti.

TATİL KÖYLERİNDEKİ SOĞUTMA SİSTEMLERİNE ALTERNATİF
Sistemin sürekli ve güvenilir olmasından dolayı tatil köylerinde kullanılabileceğini ileri süren Ata, sistemin şu anki maliyetinin 300 bin Euro olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Güney illerimizdeki tatil köylerinden talepler var. Kurulum dışında masrafı olmayan sistem sayesinde tatil köylerinde elektrik enerjisinden günlük 150-200 YTL tasarruf sağlanabilecek. Bu sistem sayesinde güneşin en yakıcı olduğu saatlerde daha hızlı sonuç alınabiliyor. Yapacağımız çalışmalarla maliyeti indirmemiz halinde sistemin önümüzdeki yıllarda elektrikle çalışan klimaların yerini alacağını düşünüyorum. Böylece işletmeciler, elektrik enerjisinin yetersiz olduğu tatil köylerinde klimaları çalıştırmak için jeneratör kullanmak zorunda kalmayacak."

En verimli Ege Akdeniz ve Güneydoğu’da çalışacak

Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü (GYTE) Enerji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Ali Ata, güneşle soğutma sisteminin İstanbul’da da başarıyla çalışabileceğini, ancak uygulamada önceliklerinin daha sıcak bölgeler olacağını söyledi. Ata, "İstanbul da uygun olabilir, bunu bizim yapacağımız araştırmalar gösterecektir. Ama öncelikli olarak Ege, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerimiz bu teknolojiden faydalanacak. Çünkü bu bölgelerde sene boyunca gün ışıması söz konusu. Dolayısıyla sistemin kendini amorti etmesi çok daha kısa sürelerde olacak. Bunun ülkemizde enerji katma değerini artırmasını umuyoruz. Örneğin Van, dünyanın en çok güneş alan bölgelerinden bir tanesi. Almanya, güneşleri olmadığı halde nükleer enerjiyi bırakıp güneş enerjisi üzerine çalışıyor. Bizim de çalışmamız lazım" diye konuştu.




 HABERLER
 DOSYALAR
 ENERJİ TASARRUFU
 ENERJİ FİRMALARI
 ENERJİ VERİMLİLİĞİ
 ÇEVRE
 VİDEO BLOG
 YENİLENEBİLİR ENERJİ
 ENERJİ İLANLARI

E-posta Aboneliği :


Haberlerimiz
e- postanıza gelsin

 
 
 
Toplam Ziyaretçi