Alternaturk Ana Sayfa
Norm Enerji Sistemleri
  GÜNEŞ ENERJİSİ   RÜZGAR ENERJİSİ   JEOTERMAL   DALGA ENERJİSİ   HİDROELEKTRİK  BİYOETANOL   ELEKTRİK  BOR  ÇOCUK
       
 

Rüzgar Santraline Başvuru Patlaması


 
Rüzgar santrali kurmak için teşvik yasası çıkaran hükümet, bunun meyvesini toplamaya başladı.
05.11.2007


Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) rüzgar enerjisine dayalı üretim tesisi kurmak için önceki gün aldığı 'lisans başvurularının' toplam tutarı 156 milyar (132 milyar dolar) YTL'ye, güç ise Türkiye'nin mevcut toplam elektrik enerjisi kurulu gücünün iki katına yakın olan 78 bin megavata (MW) ulaştı. EPDK Başkanı Yusuf Günay, "Artık bu rüzgarın önünde kimse duramaz. Beklediğimizin çok üzerinde bir başvuru ile karşılaştık" dedi.

Kurulu gücün iki katı:
Lisans başvurularının ardından, gece boyunca dosyaların incelendiğini söyleyen Günay, Türkiye'nin rüzgar kurulu gücü son yıllarda devreye giren yatırımlarla 180 MW'ye ulaştığını belirtti. Günay, "Bir ülkede Türkiye'nin tüm kaynaklardan oluşan toplam kurulu gücünün iki katı oranında rüzgar yatırımı başvurusu yapılması şaşırtıcı gelebilir. Özel sektörle görüşmelerimize göre çok yüksek bir talep öngörümüz vardı. Ancak beklediğimizin çok üzerinde bir başvuru ile karşılaştık. Böyle bir durum dünyada daha önce yaşanmadı. Bundan ülkemiz ve sektörümüz adına çok memnunuz" diye konuştu.

Tamamı Yatırıma Dönüşmez :
Mevcut elektrik iletim altyapısı ile aynı bölge için çok sayıda başvuru yapılmış olması dikkate alındığında, bu başvuruların tamamının yatırıma dönüşeceğini söylemenin mümkün olmayacağını belirten Yusuf Günay, tabloya bakılacağını ve ne kadarının lisans alabileceğinin görüleceğini söyledi. Günay, şöyle konuştu: "Ancak bu başvuruların önemli bir kısmını, dünyanın en büyük enerji şirketleri ile ülkemizde sadece enerjide değil ekonominin her alanında işleri olan çok köklü kurumlar yaptı. Bu şirketlerin önemli kısmı rüzgar ölçümlerimi yapmış, kredisini temin etmiş hatta türbin siparişi verip direkleri ne zaman dikeceğinin planlamasını da yapmış ciddi şirketler. Aralarında sadece karada değil denizde de rüzgardan elektrik üretmek için tüm çalışmalarını yapanlar var. Üstelik kurumumuza başvuru aşamasında 780 milyon YTL'lik teminat mektubu verdiler. Bu başvurular ve şirketlerin hazırlıkları gösteriyor ki artık 'bu yatırımcılar gayriciddi, bu işi yapmayacak' demek kadar abesle iştigal bir iş olamaz. Artık bu rüzgarın önünde kimse duramaz."
Yerli ve yabancı şirketlerin ilgi gösterdiği santraller için potansiyeli en yüksek iller; Balıkesir, Çanakkale, İzmir, Manisa ve Hatay. Maliyeti düşük olduğu için tercih edilen rüzgar santralleri, çevreye de zarar vermiyor. Yapılacak rüzgar santrallerinin Türkiye Elektrik İletim A.Ş’nin iletim hatlarına uygun olması gerekiyor. Bu nedenle, EPDK başvurularla ilgili kurumun da görüşünü alacak.
Özel sektör yatırıma çok istekli
Türk özel sektörünün enerjide yatırım yapmaya çok istekli olduğunu kaydeden EPDK Başkanı Yusuf Günay, rüzgar lisansı için yapılan başvuruların da "bu iş özel sektörle olmaz" diyenlere bir ders olduğunu söyledi. Günay, doğal gaz, kömür ve hidrolik yatırım başvuruları da dikkate alındığında özel sektörün Türkiye'nin arz güvenliğini sağlayacak, kaynak çeşitliliğini yapacak ve yerli kaynakları devreye alacak durum olduğunu vurguladı. Bu yatırımların acilen devreye alınması için üstlerine görev düşen tüm kamu kurumlarının gereğini yapmaları gerektiğini ifade eden Günay, "TEİAŞ, iletim alt yapısını güçlendirmek için özel sektörü de işin içine katan modeli hayata geçirmeli. EPDK, bu başvuruları en kısa sürede sonuçlandırmak için çalışmalı ve tüm kurumlarla birlikte bir yöntem geliştirerek aynı bölge için başvuru yapan şirketlerden kime lisans vereceğimize yönelik seçimi yapmalıyız" dedi.
Alım garantisi talebi artırdı
Rüzgar Sanayicileri Derneği (RESİAD) Başkanı Tolga Bilgin, konuyla ilgili olarak şunları söyledi: "Yenilenebilir yasasında alım garantisi getirildi, bir taban fiyat getirildi. EPDK elindeki başvuruları değerlendirmek ve sonuçlandırmak için başvuru kararı aldı. Yaklaşık 1-1.5 yıl süredir başvuru yapılamama durumu var.

EPDK yakında başvuruları elemeye başlayacak. Ancak eleme kriterlerinin ne olacağı belli değil. Tolga Bilgin, subjektif kriterleri göre yapılacak elemenin tartışma yaratacağı görüşünde.

Rüzgar estiğinde var
Bilgin, karlı gibi görünmekle birlikte yatırımcıları da uyardı ve "Sağlıklı ölçüm yapılmazsa, maliyetler iyi belirlenmezse, şu anda zarar ettirme olasılığı çok yüksek. İstediğimiz zaman bunu elektrik için kullanamayacağız. Yani rüzgar estiği zaman var, esmediği zaman yok” diye konuştu.




Güler: Başvuruları ayıklarız

Enerji Bakanı Hilmi Güler, enerji alanında yatırımlar için çeşitli teşviklerde bulunduklarını belirterek, yenilenebilir enerjide başta rüzgar olmak üzere 10 yıllık enerji alımı garantisi verdiklerini, enerjinin ise 5 Euro sentten düşük olmayacağını vurguladı. Rüzgar santralları için sabah 03.00'e kadar müracaatlar olduğunu, başvuruların toplamda 75 bin megavat olduğunu belirten Hilmi Güler, başvuruların ayıklanacağını söyledi.

Rüzgarda süreç nasıl işleyecek

Yapılacak rüzgar santrallerinin Türkiye Elektrik İletim A.Ş'nin (TEİAŞ) iletim hatlarına uygun olması gerekiyor. Bu nedenle EPDK başvurularla ilgili TEİAŞ'ye uygun görüş soracak. Aynı bölgede birden fazla başvuru bulunması halinde EPDK'nin belirleyeceği kriterlere göre firmalar seçilecek. Karasal (on-shore) rüzgar açısından zengin sayılabilecek bir konumda olan Türkiye'de özellikle Balıkesir, Çanakkale, İzmir, Manisa, Hatay illeri rüzgar potansiyeli açısından başı çekiyor. Rüzgar enerjisine dayalı üretim isteyen şirketlerin, teknik açıdan şunlara dikkat etmesi gerekiyor: Verilerin uluslararası normlarda toplanmış olması, yatırımlara karar verilen bölgede şebekeye bağlantının mümkün olduğunun, seçilen bölgenin SİT alanı, onay ve ruhsat gibi işlemler için sorunsuz olduğunun belirlenmesi.

Rüzgar Santralları İçn İhale Dönemi Başlıyor.

1 Kasım 2007 tarihinde rüzgar santralları için Türkiye’nin kurulu gücünün iki katına yaklaşan 78 bin megavatlık 750 adet proje için başvuru yapılmasının ardından, EPDK, rüzgar santrali kurmak isteyen ve lisans başvurusunda bulunmuş yatırımcı şirketlere dönük ihale yapılabilecek.

Bu kapsamda Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketine (TEİAŞ) en yüksek hat bedelini ödeyen şirket ihaleyi kazanacak. TEİAŞ da bu bedeli yeni iletim hattı yatırımlarında kullanacak. İhalenin nasıl yapılacağı ve uygulanacak yöntemi ise EPDK çıkaracağı yönetmelikle belirleyecek. 04.12.2007

 




 HABERLER
 DOSYALAR
 ENERJİ TASARRUFU
 ENERJİ FİRMALARI
 ENERJİ VERİMLİLİĞİ
 ÇEVRE
 VİDEO BLOG
 YENİLENEBİLİR ENERJİ
 ENERJİ İLANLARI

E-posta Aboneliği :


Haberlerimiz
e- postanıza gelsin

 
 
 
Toplam Ziyaretçi