Alternaturk Ana Sayfa
Norm Enerji Sistemleri
  GÜNEŞ ENERJİSİ   RÜZGAR ENERJİSİ   JEOTERMAL   DALGA ENERJİSİ   HİDROELEKTRİK  BİYOETANOL   ELEKTRİK  BOR  ÇOCUK
 
SİTE İÇERİKLERİNDEN
 
DİĞER HABERLER
 The little clean energy friends are working
 Zorlu İsrail'de Enerji Üretecek
 Yalıtım Sektörüne Destek Geliyor
 Enerji Arzına Güneş Çözümü
 2008 Ulusal Enerji Forumu
 Diyarbakır Güneş Evi Açıldı
 Alternatif Enerjide Büyük İşbirliği
 Elektrik Kesintileri Kapıda


 

 

Yenilenebilir Enerji Abartılıyor Mu?

28.06.2008
Enerji Bakanlığı'nın neredeyse her ay yeni bir enerji projesiyle karşımıza çıkmasına rağmen arz açığının kaygı verici boyutlarda seyretmesi kuşkuları arttırıyor.
            Yenilenebilir Enerji Abartılıyor Mu?
Yenilenebilir enerjinin tüm dünyada önemli bir alternatif olduğu kuşku götürmez bir gerçek. Avrupa ve Amerika'da enerjilerini rüzgar ve güneş enerjilerinden sağlayan birçok yerleşim birimi var. Özellikler rüzgar ve güneş kapasitesi ortalamaların çok üzerinde olmayan Avrupa'nın yenilenebilir enerji yatırımları tüm dünyaya örnek oluyor.

Türkiye'de de hemen hergün rüzgar ve güneş enerjisi kapasitemizle ilgili haber ve yorumlar duyuyoruz. Tamamen doğru olan bu haberlerde Türkiye'nin yenilenebilir enerji yatırımlarına ağırlık vermesi halinde enerji ihtiyacının en az iki katının karşılanabileceği vurgulanıyor. Kulağa hoş gelen bu haberlerin sonrasında hala enerji sıkıntısı çektiğimiz düşünüldüğünde elimize ulaşan olumlu haberleri ne şekilde yorumlayacağımız konusunda sıkıntı çekiyoruz.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın rüzgar enerjisi çalışmaları medyada da büyük ilgiyle karşılanmış, yapılacak yatırımalar muhalefet partisi dahil herkesin beğenisini toplamıştı.
Enerji ve Tabii kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, MHP Karaman Milletvekili Hasan Çalış'ın rüzgar enerjisi üzerine verdiği soru önergesine cevabında Türkiye'de çalışmakta olan 13 rüzgar santrali bulunduğu, bunların da üretim kapasitesinin 249,15 MW olduğunu açıklamıştı.
Uzmanlar rüzgar enerjisine duyulan ilginin sevindirici olduğunu belirtmekle birlikte mevcut yatırımların uzun bir sürece yayıldığını ve Türkiye'nin acil olarak ihtiyaç duyduğu enerji ihtiyacını karşılamaktan uzak olduğunu belirtiyor.
Rüzgar enerjisinde sevindirici gelişemler de yok değil; 27 Haziran'da Manisa’nın Sayalar ilçesinde kurulan ve 34.2 mw kurulu güce sahip santral, 40 milyon Euro yatırımla yapıldı.


Bunun yanında doğalgaz ve Kömüre bağlı elektrik üretiminin yoğun olması petrol fiyatlarıyla beraber elektriğin de zamlanmasını doğuruyor. 2008 yılının başından bu yana elektrik fiyatlarına toplamda %45 zam yapılmış durumda.
Mehmet Şimşek2008 yılı başından bu yana reel gelirlerinde ciddi bir artış gerçekleşmeyen vatandaşlara elektrik zammını tasarruf gerekçesiyle açıklayan Devlet Bakanı Mehmet Şimşek'in açıklamaları ise ironik bir tablo oluşturdu. Şimşek, "elektrikte en önemli şey maliyet. En azından maliyetlerin tamamının karşılanması bu fiyattan. O nedenle tabii ki KİT'lerin de durumunu düzeltir, tabii ki o anlamda bütün halkımıza katkısı olur ama esas konu o değil, burada esas konu elektrikte tasarrufun sağlanması, elektrikte tabii ki dengelerin korunması, maliyetlerin karşılanması... Bunların hepsinin temelinde rasyonel fiyatlama vardır. Bizim yaptığımız şey maliyet esaslı bir fiyatlamaya geçmektir" diye konuştu.

27 Haziran günü HABERTÜRK Ekonomi Koordinatörü Güntay Şimşek de yenilenebilir enerji yatırımları hakkında bir makale kaleme aldı. Yenilenebilir enerji alanında çıkarılan haberleri abartılı bulduğunu belirten Güntay Şimşek yazısında şunları kaydetti:
"Rüzgâr enerjisi üzerine koparılan fırtınanın bir benzeri bu defa güneş enerjisi üzerinde deneniyor. Hâlbuki bu enerji kaynakları hiçbir ülkede asıl ihtiyacı giderecek kaynaklar olarak değerlendirilmez. Rüzgârın esmediği zaman kesilen elektriği yedekleyecek santrallerin olması gerekir. Güneş enerjisin zayıfladığı zamanlarda devreye girecek başka güvenilir enerji kaynakları şarttır. 
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın yerli yenilenebilir enerji kaynakları üzerinde çalışması ne kadar doğru ve güzelse, bunların enerji sorununu ortadan kaldıracak kaynaklar olarak görülmesi de o derece yanlıştır. Uzun bir süredir güneş enerjisinden elektrik üretilebilmesi için Türkiye'nin güneş atlası üzerinde çalışılıyordu. Dün yapılan Milli Güvenlik Kurulu’nda ise sonuçlar açıklandı. İddia şu; ‘Türkiye, şu an ürettiği enerjinin iki katını güneş yoluyla elde edebilir.’ Ancak, şu an itibariyle Türkiye’nin 1 kilovat saatlik güneş enerji santrali olmadığı düşünülürse, yapılan spekülasyonların ne kadar abartılı olduğu kendiliğinden ortaya çıkacaktır. Türkiye elbette güneş enerjisinden faydalanmalıdır, fakat bunu enerji güvenliği açısından problem giderecek bir enerji kaynağı görmek yanlıştır"




 HABERLER
 DOSYALAR
 ENERJİ TASARRUFU
 ENERJİ FİRMALARI
 ENERJİ VERİMLİLİĞİ
 ÇEVRE
 VİDEO BLOG
 YENİLENEBİLİR ENERJİ
 ENERJİ İLANLARI

E-posta Aboneliği :


Haberlerimiz
e- postanıza gelsin

 
 
 
Toplam Ziyaretçi