Alternaturk Ana Sayfa
Norm Enerji Sistemleri
  GÜNEŞ ENERJİSİ   RÜZGAR ENERJİSİ   JEOTERMAL   DALGA ENERJİSİ   HİDROELEKTRİK  BİYOETANOL   ELEKTRİK  BOR  ÇOCUK
 
SİTE İÇERİKLERİNDEN
Ayazlı doğalgaz üretim platformu
DİĞER HABERLER
 Yenilenebilir Enerji Abartılıyor Mu?
 Erke patent Aldı
 Yalıtım Kendini Amorti Ediyor
 Enerji Arzına Güneş Çözümü
 İletim Hatları Rüzgar İçin Yetersiz
 Benzin Fiyatlarındaki Artış ve Nedeni
 Atatürk Havalimanı Enerji Üretecek
 Manisa Sayalar Rüzgar Santrali
Bilgi PLC (Programlanabilir Lojik Kontrolör)
Programlanabilir Mantıksal Denetleyici (Programmable Logic Controller – PLC) analog-dijital giriş/çıkış bağlantıları aracılığıyla bir çok makine ve sistemi kontrol eden ve bu amaçla sayısal işlemleri, zamanlama, sayıcı, veri işleme, karşılaştırma, sıralama, kendi bünyesinde 8-16 bit veri transferi ile programlama desteği sağlanmış, giriş bilgilerini kullanarak, çıkış ünitelerine atayan giriş/çıkış, bellek, CPU ve programlayıcı bölümlerinden oluşan entegre sistemidir.
Diğer bir tanımla; Endüstriyel uygulamaların her dalında yapılan genel amaçlı kumanda ve otomasyon çalışmalarının bir sonucu olan PLC tekniği, kullanıcılara A’dan Z’ye her türlü çözümü getiren komple bir teknoloji alt gurubudur
.

Enerji İhtiyacını Güneşten Karşılıyor

25.07.2008
Akçakoca Çayağzı doğalgaz tesislerinde açılıştan itibaren 180 milyon metreküp üretim yapıldı. Uzaktan erişimle çalışan platformların enerji ihtiyacını güneş panelleri sağlıyor.
            Ayazlı Doğalgaz Platformu

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Trakya Üretim Müdürü Süleyman Çalık, Akçakoca Çayağzı doğalgaz tesislerinde açılıştan itibaren 180 milyon metreküp doğalgaz elde edildiğini söyledi. Karadeniz'de açılan 17 kuyudan 14'ünde doğalgaz bulunduğunu bildiren Çalık, sadece 3 kuyunun boş çıktığını açıkladı.

TPAO Trakya Üretim Müdürü Süleyman Çalık, Akçakoca Çayağzı Doğalgaz Proses Tesisleri'ni gezen Düzce Valisi Bülent Kılınç, Akçakoca Kaymakamı Savaş Tuncer ve Belediye Başkanı Nazmi Çiloğlu'na tesisler hakkında bilgi verdi. Çalık, tesislere bağlı olarak toplam üç üretim sahasının bulunduğunu belirterek şunları söyledi: "Üç üretim sahasının üretiminin alındığı, PLC ve Scada yardımıyla karadan kontrolü sağlanarak 12 inç. çapında 17 bin 500 metre denizden boru ile gaz taşınıyor. 22 Mayıs 2007'de Akkaya, 19 Eylül 2007'de Doğu Ayazlı ve 12 Mart 2008'de Ayazlı sahası üretime başladı. Proses tesisi 22 Mayıs 2007'de devreye alındı. Tesis PLC ve Scada sistemleri ile kontrol ediliyor. Proses tesisi ile Botaş Ulusal doğalgaz ağı arasındaki bağlantıyı sağlamak amacı ile 16 inç. çapında 18 bin 750 metre uzunluğunda boru hattı çekilmiştir."

Güneş KolllektörüHeyete Ayazlı doğalgaz üretim platformunu da gezdiren Çalık, bu platformun insansız çalıştığını ve kontrolünün karadan yapıldığını anlattı. Çalık, "Elektrik ihtiyacı güneş panelleri ile karşılanıyor. Burada ve diğer üretim sahalarında üretilen doğalgaz, denizin altından giden tek bir borudan karaya Çayağzı Doğalgaz Proses Tesisleri'ne ulaştırılıyor." dedi. Çalık, Ayazlı platformunun yaz ayları itibari ile ortalama 117 bin metreküp doğalgaz ürettiğini kaydetti.

Akçakoca'da arama çalışmalarının devam edeceğini vurgulayan Çalık, "Doğalgaz bitince gidecekmişiz gibi bir şey yok, olamaz da. Arama çalışmalarımız devam edecek. Üretimin sürdürülebilirliği için bu zaten şart. 17 kuyu açtık ve sadece 3 tanesi boş çıktı. Bu dünya standartlarının üstünde bir rakam ve ciddi bir çalışmanın ürünü." dedi.

Ayazlı platformunun elektrik ihtiyacı, güneş panelleri ile karşılanıyor. Burada ve diğer üretim sahalarında üretilen doğalgaz, denizin altından giden tek bir borudan karaya Çayağzı Doğalgaz Proses Tesisleri'ne ulaştırılıyor. Tesislerin açıldığı geçen yıldan bu yana 180 milyon metreküp doğalgaz üretimi yapıldığını anlatan Çalık, "Ayazlı üretim platformu 3 ayak üstünde ve denize sabit. Yüzen bir platform değil. Ayazlı platformumuz, yaz ayları itibari ile ortalama 117 bin metreküp doğalgaz üretiyor." şeklinde konuştu. Akçakoca'da üretim sürdüğü sürece arama çalışmalarının da devam edeceğini kaydeden Çalık, "Üretimin sürdürülebilirliği için bu zaten şart. Petrol ve doğalgaz arama çalışmalarımız devam ediyor. 17 kuyu açtık ve sadece 3 tanesi boş çıktı. Bu dünya standartlarının üstünde bir rakam ve ciddi bir çalışmanın ürünü." açıklamasında bulundu.




 HABERLER
 DOSYALAR
 ENERJİ TASARRUFU
 ENERJİ FİRMALARI
 ENERJİ VERİMLİLİĞİ
 ÇEVRE
 VİDEO BLOG
 YENİLENEBİLİR ENERJİ
 ENERJİ İLANLARI

E-posta Aboneliği :


Haberlerimiz
e- postanıza gelsin

 
 
 
Toplam Ziyaretçi