Alternaturk Ana Sayfa
Norm Enerji Sistemleri
  GÜNEŞ ENERJİSİ   RÜZGAR ENERJİSİ   JEOTERMAL   DALGA ENERJİSİ   HİDROELEKTRİK  BİYOETANOL   ELEKTRİK  BOR  ÇOCUK
       

      KYOTO PROTOKOLÜ TAM METNİ (sayfa4)                                                                                          

                                                                                                           MADDE 5
   1. Ek I'de yer alan her bir Tarafin, ilk taahhüt süresinden önceki bir yildan geç olmamak kaydiyla, Montreal Protokolü tarafindan düzenlenmemis kaynaklara göre antropogenik/insan türümsel emisyonlari ile sinkler kullanilarak kaldirilan tüm sera gazlarinin, tahmin eden ulusal bir sistem içinde bir yere sahip olacaktir. Asagidaki Fikra 2'de belirtilen metodolojileri olusturan böyle ulusal sistemler için kilavuzlar üzerinde, bu Protokol Taraflari'nin bir araya geldigi Taraflar Toplantisinin ilk toplantisinda kararlastirilacaktir.

   2. Montreal Protokolü tarafindan düzenlenmemis kaynaklara göre antropogenik/insan türümsel emisyonlar ile sinkler kullanilarak kaldirilan tüm sera gazlarinin tahminine iliskin metodolojiler, Iklim Degisimi üzerindeki Hükümetler Arasi Panel'de kabul edilecek ve Taraflar Toplantisi' nin ilk toplantisinda kararlastirilacaktir. Böyle metodolojilerin kullanilmadigi yerlerde, bu Protokol Taraflari'nin bir araya geldigi Taraflar Toplantisinin ilk toplantisinda üzerinde anlasilan metodolojiler uygulanacaktir. Digerlerinin yani sira, Iklim Degisimi üzerindeki Hükümetler Arasi Panel tarafindan yapilan çalisma ve Bilimsel ve Teknolojik Tavsiye Yardimci Kurumu Tarafindan saglanan tavsiye esas alinarak bu Protokol
Taraflari'nin bir araya geldigi Taraflar Toplantisi, Taraflar Toplantisinca alinmis ilgili kararlari tamamen göz önünde bulundurarak söz konusu metodolojileri ve düzenlemeleri düzenli olarak gözden geçirecek ve uygun oldugu takdirde degistirecektir. Metodolojilere veya düzenlemelere iliskin herhangi bir revizyon sadece bu revizyonun ardindan düzenlenen taahhüt süresi göz önünde bulundurularak Madde 3 kapsamindaki taahhütler ile olan uygunlugun temin edilmesi için kullanilabilecektir.

   3. Ek A'da listelenmis kaynaklara göre antropogenik/insan türümsel emisyonlari ve sinkler kullanilarak kaldirilan tüm sera gazlarina esdeger karbon dioksiti hesaplamak için kullanilan küresel isinma potansiyelleri, Iklim Degisimine Yönelik Hükümetler Arasi Panel'in üçüncü oturumunda/toplantisinda kabul edildigi sekilde olacaktir. Iklim Degisimine Yönelik Hükümetlerarasi Panel'e iliskin çalisma ve Bilimsel ve Teknolojik Tavsiye Yardimci Kurumu Tarafindan saglanan tavsiye temelinde, bu Protokol Taraflari'nin bir araya geldigi Taraflar Toplantisi, her bir sera gazinin küresel isinma potansiyelini gözden geçirecek ve gerekli gördügü takdirde, Taraflar Toplantisi'nin ilgili kararlari bütünüyle göz önünde bulundurularak revize edecektir. Küresel isinma potansiyeline iliskin herhangi bir revizyon, bu revizyonu müteakip düzenlenen herhangi bir taahhüt dikkate alinarak sadece Madde 3 kapsaminda yer alan taahhütlere uygulanacaktir.

                                                                                               MADDE 6

   1. Madde 3 kapsaminda taahhütlerin yerine getirilmesi amaciyla, Ek 1'de yer alan herhangi bir Taraf, herhangi bir ekonomik sektördeki sera gazlarinin sinkler kullanilarak antropogenik olarak kaldirilmasinin iyilestirilmesini veya kaynaklarina göre antropogenik emisyonlarin azaltilmasini amaçlayan projelerden kaynaklanan herhangi bir diger böyle Tarafin emisyon indirimi birimlerine aktarabilir, su sartla ki :

(a)Böyle bir proje ilgili Taraflarin onayini almalidir;
(b)Böyle bir proje kaynaklarina göre emisyonda bir azalma veya sinklerkullanilarak kaldirilmasinda iyilesme saglayacaktir, demek oluyor ki bu aksi takdirde olabilecek olana ilave niteligindedir.
(c) Madde 5 ve 7 kapsamindaki sorumluluklarina uygun hareket etmedigitakdirde herhangi bir emisyon azaltici birimler elde edemez; ve
(d) Emisyon indirim birimlerinin temini Madde 3 kapsamindaki toplantitaahhütlerine iliskin amaçlar için yapilan yurt içi çalismalara ilavenitelikte olacaktir.

   2. Bu Protokol Taraflari'nin bir araya geldigi Taraflar Toplantisi ilkoturumunda, veya toplantisindan sonra olabilecek en kisa sürede dogrulama ve raporlama için dahil olmak üzere bu Maddenin uygulanmasina yönelik kilavuzlari daha fazla incelemeye tabii tutabilir.

   3. Ek 1 de yer alan Taraf; üretim, transfer veya edinime yol açan faaliyetlere katilmalari için emisyon indirim birimlerine iliskin, kendi sorunlulugu altinda olmak üzere ve bu Madde kapsaminda yasal kurumlara yetki verebilir.

   4. Madde 8 de bu Maddeye atifta bulunularak gerekli sartlara iliskin Ek 1 de yer alan ve bir Tarafin uygulamasina ait bir sorun meydana gelmesi halinde, emisyon indirim birimlerine iliskin transfer ve edinimler sorun tespit edildikten sonra sürdürülmeye devam edilebilir. Su sartla ki söz konusu birimler, uygunluk sorunu çözümleninceye kadar Madde 3 kapsamindaki taahhütlerin yerine getirmek için Taraflardan biri Tarafindan kullanilamaz.

                                                                                                       MADDE 7

   1. Ek 1' de yer alan her bir Taraf, montreal protokolü Tarafindan düzenlenmeyen Taraflar Toplantisinin ilgili kararina göre gönderilen ve Madde 3 e uygunlugunu temin etmek amaciyla gerekli ek bilgi niteligindeki ve yukaridaki Fikra 4 e uygun olarak tespit edilecek, (kaynaklara göre) antropojenik emisyonlar ile sera gazlarinin sinkler kullanilarak kaldirilmasina, yillik envanterinde, yer verecektir.

   2. Ek 1'de yer alan her bir Taraf, ulusal bildirgesinde, konvensiyonun 12.Maddesi kapsaminda gönderilen, asagidaki Fikra 4 ile uygunlugunun kararlastirilacak bu protokol kapsamindaki taahhütleri uygunlugu göstermek için gerekli ek bilgiye yer verecek olup asagidaki Madde 4'e uygun olarak kararlastiracaktir.

   3. Ek 1'de yer alan her bir Taraf yukaridaki Fikra 1 kapsaminda istenen bilgileri yillik olarak gönderecektir. Söyle ki bu Protokol o Taraf için yürürlüge girdikten sonra taahhüt süresinin birince yilinda Kongre kapsaminda birinci envanter ile beraber baslar. Her bir Taraf bu Protokol yürürlüge girdikten sonra ve asagidaki Fikra 4'de bahsedilen kilavuz'un düzenlenmesinden sonra Kongre kapsaminda 1. ulusal bildirgenin parçasi olarak yukaridaki Fikra 2 kapsaminda gerekli bilgiyi gönderecektir. Bu Madde kapsaminda istenen bilgiye iliskin müteakip gönderme sikligi bu Protokol Taraflari'nin bir araya geldigi Taraflar Toplantisi tarafindan tespit edilecek olup Taraflar Toplantisi tarafindan kararlastirilan ulusal bildirgelerin gönderilmesi için zaman çizelgesi dikkate alinir.





 HABERLER
 DOSYALAR
 ENERJİ TASARRUFU
 ENERJİ FİRMALARI
 ENERJİ VERİMLİLİĞİ
 ÇEVRE
 VİDEO BLOG
 YENİLENEBİLİR ENERJİ
 ENERJİ İLANLARI

E-posta Aboneliği :


Haberlerimiz
e- postanıza gelsin

 
 
 
Toplam Ziyaretçi