Alternaturk Ana Sayfa
Norm Enerji Sistemleri
  GÜNEŞ ENERJİSİ   RÜZGAR ENERJİSİ   JEOTERMAL   DALGA ENERJİSİ   HİDROELEKTRİK  BİYOETANOL   ELEKTRİK  BOR  ÇOCUK
       

      KYOTO PROTOKOLÜ TAM METNİ (sayfa5)                                                                                          

      4. Bu Protokol Taraflari'nin bir araya geldigi Taraflar Toplantisi konferans ilk toplantisinda ve daha sonra periyodik olmak üzere bu Madde kapsaminda istenen bilgilerin hazirlanmasina yönelik kilavuzlarin hazirlayarak gözden geçirecek olup Taraflar Toplantisi Tarafindan düzenlenen Ek 1 de yer alan Taraflarin ulusal bildirgelerin hazirlanmasi için düzenlenmis kilavuzlar dikkate alinir. Bu Protokol Taraflari'nin bir araya geldigi Taraflar Toplantisi konferans, ayni zamanda, birinci taahhüt süresinden önce tayin edilen miktarlarin kayda geçirilmesi için gerekli degisiklikler üzerinde karar verecektir.

                                                                                                      MADDE 8

   Ek 1'de yer alan her bir Taraf tarafindan Madde 7 kapsaminda gönderilen bilgi, Taraflar Toplantisi'nin ilgili kararlari uyarinca, bu Protokol Taraflari'nin bir araya geldigi Taraflar Toplantisi asagidaki Fikra 4 kapsaminda bu amaçla düzenlenen kilavuzlara uygun uzman revizyon ekipleri çalismalari ile gözden geçirilecektir. Ek 1'de yer alan her bir Tarafça, Madde 7 Fikra 1'e uygun olarak gönderilen bilgiler, emisyon envanterlerinin ve tayin edilen miktarlarin yillik düzenlenme ve hesaplanma islemlerinin bir parçasi olarak gözden geçirilecektir. Buna ek olarak, Ek 1'de yer alan her bir Taraf tarafindan Madde 7 Fikra 2 bildirgelerin revizyonunun bir parçasi olarak gözden geçirilecektir.

   2. Uzman revizyon ekipleri Sekretarya tarafindan koordine edilecek olup Taraflar Toplantisi'nin buradaki amacina uygun saglanan kilavuza uygun olarak Kongre Taraflari ve, uygun oldugu taktirde, devletler arasi organizasyonlar tarafindan tayin edilen kisiler arasindan seçilen uzmanlardan olusacaktir.

   3. Revizyon süreci bu Protokol'e iliskin herhangi bir Taraf tarafindan gerçeklestirilen uygulamanin bütün yönlerinin bastan sona ve kapsamli teknik olarak degerlendirilmesini saglayacaktir. Uzman revizyon ekipleri Bu Protokol Taraflari'nin bir araya geldigi Taraflar Toplantisina bir rapor hazirlayacak olup Taraflarin taahhütlerine iliskin uygulamalar degerlendirilecek, taahhütlerin gerçeklestirilmesi sirasinda ortaya çikan herhangi bir potansiyel sorunu ve etkileyen faktörleri tespit edecektir. Söz konusu raporlar sekreterlik tarafindan Kongre'nin tüm Taraflarina sirküle edilecektir. Sekreterya bu Protokol Taraflari'nin bir araya geldigi Taraflar Toplantisi tarafindan daha fazla incelenmesi için söz konusu raporlarda belirtilen uygulamalara iliskin sorunlari listeleyecektir.

   4. Bu Protokol Taraflari'nin bir araya geldigi Taraflar Toplantisi ilk toplantisinda, Taraflar Toplantisinin ilgili kararlarini dikkate alarak, uzman revizyon ekipleri Tarafindan bu Protokolün uygulanmasinin gözden geçirilmesi için ilk oturumunda kilavuzlar hazirlayacak ve daha sonra düzenli olarak gözden geçirecektir.

   5. Bu Protokol Taraflari'nin bir araya geldigi Taraflar Toplantisi, uygulama için yardimci organ ve gerekli oldugu taktirde, bilimsel ve teknolojik tavsiye yardimci organin yardimi ile asagidaki konulari ele alacaktir:

(a) Madde 7 kapsaminda Taraflarca gönderilen bilgi ve bu Madde kapsaminda geçeklestirilen uzman revizyonlarina iliskin raporlar;
(b) Sekreterya Tarafindan yukaridaki Fikra 3 kapsaminda listelenen
uygulamaya iliskin sorunlar ile beraber Taraflarca çikarilan her türlü sorun.

   6. Yukaridaki Fikra 5 e atifta bulunarak bilginin ele alinmasi uyarinca, Bu Protokol Taraflari'nin bir araya geldigi Taraflar Toplantisi, bu Protokolun uygulanmasi için gereken her hangi bir konuda kararlar alacaktir.

                                                                                                    MADDE 9

   1. Bu Protokol Taraflari'nin bir araya geldigi Taraflar Toplantisi iklim degisimi ve sonuçlari üzerindeki elde edilebilecek en iyi bilimsel ve degerlendirmeler ile birlikte teknik, sosyal ve ekonomik bilgiler isiginda bu Protokolu gözden geçirecektir.

    2. Birinci revizyon bu Protokol Taraflari'nin bir araya geldigi Taraflar Toplantisina ait ikinci toplantisinda gerçeklesecektir.

                                                                                                  MADDE 10

Bütün Taraflar ortak fakat farklilasmis sorumluluklar ve özel ulusal ve bölgesel öncelikleri, amaçlari ve kosullarini göz önünde bulundurarak ek 1 de yer almayan Taraflar için yeni taahhütler getirmeden, kongreye iliskin Madde 4 Fikra 1 kapsamindaki mevcut taahhütleri yeniden teyit ederek Kongre'ye iliskin Madde 4 Fikra 3, 5 ve 7 dikkate alinarak sürdürülebilir kalkinma ve gelisme gerçeklestirilmesi amaci ile bu taahhütlerin uygulanmasini gelistirilmeye devam edecek olup asagida belirtilen hususlari yerine getirecektir:

(a) Yerel emisyon faktörlerinin kalitesi, Taraf konferansinca üzerinde anlasilan ve Taraflar Toplantisinca düzenlenen ulusal bildirgenin hazirlanmasi için gerekli kilavuzlar ile uyumlu karsilastirmali metodolojiler kullanilarak Montreal Protokolü Tarafindan düzenlenmeyen bütün sera gazinin sinkler yoluyla kaldirilmasi ve kaynaklara göre antropolojik emisyonlara iliskin ulusal envanterlerin hazirlanmasi ve periyodik olarak güncellenmesi için her bir Tarafin sosyoekonomik kosullarini yansitan yerel emisyon faktörleri, faaliyet verileri ve/veya modellerini iyilestirmek için ilgili ve olabildigi ölçüde maliyet etkin ulusal ve gerekli yerde de bölgesel programlarin formülasyon;

(b) Iklim degisikliklerini azaltacak önlemler ile iklim degisimi için uygun adaptasyonlari kolaylastirmak için gerekli olan önlemleri içeren ulusal ve gerekli oldugu yerde bölgesel programlarin formüle edilmesi, uygulanmasi, yayinlanmasi ve düzenli olarak güncellestirilmesi;

(i)Söz konusu programlar, digerlerinin yani sira enerji, nakliye ve sanayi sektörleri ile beraber tarim, ormancilik ve atik yönetiminde ilgilendirir. Bunun ötesinde, uzamsal planlamanin iyilestirilmesine yönelik adaptasyon teknolojileri ve yöntemleri iklim degisiminin adaptasyonu iyilestirir; ve
                 





 HABERLER
 DOSYALAR
 ENERJİ TASARRUFU
 ENERJİ FİRMALARI
 ENERJİ VERİMLİLİĞİ
 ÇEVRE
 VİDEO BLOG
 YENİLENEBİLİR ENERJİ
 ENERJİ İLANLARI

E-posta Aboneliği :


Haberlerimiz
e- postanıza gelsin

 
 
 
Toplam Ziyaretçi